Connect with us

Oh! Media

Pemuda Dibuli Hanya Kerana Lahir Sebelah Tangan, Berjaya Menjadi Atlet Larian Profesional

pemuda

Oh! Inspirasi

Pemuda Dibuli Hanya Kerana Lahir Sebelah Tangan, Berjaya Menjadi Atlet Larian Profesional

Siapa sangka dengan hanya dilahirkan sebelah tangan sahaja, pemuda ini mampu menjadi atlet larian sukan yang profesional.

ADVERTISEMENT

Pemuda yang bernama CK Loh, berusia 34 tahun kini sedang bekerja di sebuah syarikat di Kuala Lumpur sebagai seorang pereka UI/UX dan ketua pasukan pembangunan perisian bahagian hadapan.

Malah, pemuda kelahiran Ipoh, Perak ini sentiasa memastikan setiap roduk yang dibangunkan oleh para pemrogram selari dengan reka bentuknya.

Lahir dengan kecacatan fizikal

Tidak seperti bayi sempurna yang lain, CK Loh dilahirkan secara pramatang dan hanya dikurniakan satu tangan.

Pemuda

Doktor memutuskan untuk memasang anggota badannya dengan sejenis prostetik berbentuk cawan sebagai persediaan untuk anggota palsu yang akan dipasang kemudian.

Ibu bapanya sangat bimbang dan risau dengan perkembangan kesihatan anaknya itu, tetapi pemuda ini berazam untuk menjadi seorang pejuang dan menentang segala kemungkinan.

Pemuda

Semasa membesar, keluarga saya sentiasa melindungi saya dari realiti kehidupan yang kasar. Ini menyebabkan saya tidak boleh mempelajari kemahiran asas seperti mengikat tali kasut.

Mereka memakaikan anaknya dengan anggota palsu dan selepas sekian lama ibu bapanya mula percaya bahawa beliau sama seperti semua orang lain.

Pemuda

Menghadapi beratnya prasangka

Semasa di sekolah, pemuda ini sedar bahawa dia berbeza dangan rakan sekelas yang lain dan terus menjadi mangsa buli serta menerima gelaran yang kejam kerana kekurangannya.

Tugas-tugas mudah seperti melukis garisan lurus menjadi satu cabaran baginya dan sering menjadi mangsa ejekan.

Pemuda

Sewaktu kelas pendidikan jasmani, CK Loh hanya mampu duduk di bawah pokok dan menonton rakan sebayanya seronok bermain sukan.

Satu-satunya masa yang saya boleh bersenam adalah apabila saya melepaskan anggota palsu saya di rumah dan bermain badminton dengan keluarga saya. Ia adalah satu momen yang jarang terjadi kebebasan dan senaman fizikal.

Pemuda

Tidak dapat melakukan aktiviti fizikal dan tekanan emosi menyebabkan CK Loh mengalami penambahan berat badan dan mempengaruhi harga dirinya.

Setiap pandangan, setiap bisikan, merupakan satu cabaran yang dilemparkan kepada saya.

Memilih jalan sendiri

Selepas menamatkan SPM, CK Loh buntu mengenai kerjaya apa yang harus dicapai kerana cita-citanya asal untuk menjadi seorang guru atau doktor terhalang oleh keadaan fizikalnya.

Namun, CK Loh mempunyai minat dalam bidang komputer dan berpeluang meneroka ke arah bidang itu.

Pemuda

Walaupun ibu bapa saya berharap bahawa saya akan mengejar kerjaya konvensional, mereka membenarkan saya untuk meneroka minat saya.

Banyak orang sebenarnya terkejut bahawa saya boleh menaip dengan cepat di papan kekunci dan sangat berminat dalam ‘flash animation’.

CK Loh memilih jurusan reka bentuk multimedia di MMU Cyberjaya, walau bagaimanapun pemuda ini perlu belajar cara melukis dengan baik dan tinggal jauh dari kampung halamannya.

Mengapa tidak hanya menjadi diri sendiri?

Kehidupan di universiti sangat mencabar dan membuka mata CK Loh terutama sekali penggunaan komputer kerana memerlukan kedua-dua tangan.

Pemuda

Walaupun tangan palsu CK Loh membantunnya melakukan aktiviti seharian tetapi dia tidak mahu menarik perhatian sekelilingnya.

Saya sedar bahawa menyembunyikan diri bukanlah cara hidup saya, dan tidak kira sama ada memakai anggota palsu dengan lengan yang panjang atau tidak, orang tidak akan berhenti menatap saya. Dalam kes ini, mengapa tidak saya hanya menjadi diri saya sendiri?

Keputusannya untuk menghadiri kelas tanpa tangan palsu adalah pilihan peribadinya kerana dia sudah tekad menerima kekurangan dirinya.

Pemuda

Malah, CK Loh juga masih ingat dengan jelas pensyarah pernah melemparkan kritikan kasar kepadanya dan membuatkan dia mempersoalkan nilai kehidupannya.

Walaupun niatnya adalah untuk mengingatkan pelajar dengan masa depan, bagi saya, itu adalah peringatan kejam tentang perbezaan saya. Saya hampir cuba bunuh diri.

Meskipun, dilanda emosi yang tidak stabil pemuda ini tetap berusaha dan berjaya menamatkan pengajian universiti bersama-sama dengan yang lain.

Pemuda

Menjadi “Marathon Man”

Dengan penuh motivasi dan keinginannya untuk mendapatkan semula kesihatan, CK Loh mula menceburi sukan larian tidak lama selepas dia mula bekerja sepenuh masa.

Terinspirasi dengan rakan sekerja, Michelle, dia memulakan perjalanan untuk hidup cergas dengan senaman yang ringkas dan tidak lama kemudian membawanya ke maraton.

Pemuda

Saya berasa iri dengan kehidupannya yang gembira dan menarik pada hujung minggu sementara saya selalu tidur dan malas di rumah.

Pada tahun 2012 pemuda ini mengikuti maraton pertamanya, NIKE Run dan tekad membukti azam barunya.

Pemuda

Pernah juga CK Loh mengaku bahawa dia berasa letih dan ingin menyerah, tetapi dia sangat bangga dengan pencapaiannya apabila berjaya mencapai garisan penamat, menerima pingat dan baju T.

Kali ini, saya merasa ada sesuatu yang saya boleh capai seperti semua orang. Saya benar-benar mengalami perasaan kesamarataan dalam maraton.

Pelbagai larian maraton sudah dia sertai, termasuk maraton Gold Coast yang berprestij di Australia dengan penyokongan dari Fitness First selepas memenangi pertandingan penulisan cerita mereka dengan tema “Kisah Kecergasan Saya”.

Pemuda

Itu juga perlumbaan di mana dia menyedari kepentingan ada seseorang yang menyokong dan menunggunya di garisan penamat.

Saya bertekad walaupun cuaca sejuk dan keletihan kerana saya tahu ayah saya sedang menunggu saya untuk pulang.

Pemuda

Tambahan, salah seorang rakan karibnya dari China yang dia jumpai semasa maraton turut gembira mengambil gambarnya dan memberi semangat kepada dia untuk terus maju.

Apakah yang lagi saya boleh capai?

Bagi CK Loh, setiap perlumbaan bukan hanya tentang garisan penamat tetapi juga tentang mencabar had-hadnya sendiri.

Pemuda

Dari maraton ke perlumbaan halangan dan juga ultra-maraton yang melibatkan 100km, tekad dan ketabahan CK Loh sejak itu telah mendapat banyak penaja dari jenama-jenama besar seperti Reebok, Fitness First, Suunto, dan Spartan Race.

Menariknya, CK Loh juga mendapat peluang untuk melancong ke seluruh dunia semasa menyertai maraton, di mana dia pernah berlari di dalam salji semasa satu maraton di Amerika Syarikat.

Pemuda

Walau bagaimanapun, CK Loh terpaksa menghentikan maratonnya pada tahun 2019 kerana keletihan dan wabak Covid-19 pada tahun 2020.

Semasa pandemik, segala-galanya dihentikan dan ini menyebabkan saya menambah berat badan dan kehilangan keyakinan saya.

Saya menantikan beberapa maraton terbesar di dunia seperti maraton Tokyo tahun depan dan cabaran CrossFit.

Pemuda

Aspirasinya bukan hanya untuk memenangi perlumbaan tetapi untuk memberi inspirasi kepada orang lain dan menunjukkan bahawa setiap cabaran adalah peluang yang terselindung.

Walaupun anda berbeza atau mempunyai kekurangan, sentiasa ada peluang untuk kebaikan. Jangan pernah menyerah, terutamanya semasa saat-saat ragu.

BACA: Pesakit Kanser Tahap 4 Berjaya Meraih ‘Black Belt’ Dan Pingat Dalam Brazilian Jiu Jitsu

Sebelum ini kami ada kongsikan kisah inspirasi mengenai seorang lelaki muda berjaya meraih tali pinggang hitam dalam Brazilian Jiu Jitsu walaupun menghidap kanser tahap 4.

Kredit: WeirdKaya

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


https://www.tiktok.com/@ohmedia/video/7297499574682258689?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7135797539647243778

  • pemuda
  • pemuda

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

Ke Atas