Connect with us

Oh! Media

“Anda Seorang Menteri, Bukannya Tuhan Dari Syurga Yang Tak Boleh Ditegur” – TMJ

Oh! Politik

“Anda Seorang Menteri, Bukannya Tuhan Dari Syurga Yang Tak Boleh Ditegur” – TMJ

Bermula dengan isu Perdana Menteri, Najib Tun Razak tidak muncul di majlis “Nothing To Hide” di PWTC minggu lalu, satu demi satu hentaman hinggap kepada dirinya. Ini termasuklah teguran yang panas dari Tengku Mahkota Johor, DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim ditujukan terus kepada Perdana Menteri.

ADVERTISEMENT

Berikutan hal itu, Menteri Pelancongan Mohamed Nazri Abdul Aziz memberikan amaran kepada Tengku Mahkota Johor tersebut agar tidak mencampuri urusan politik negara atau akan “dihentam” kembali.

Hal itu sekaligus menimbulkan kekecohan dari orang ramai yang menganggap menteri tersebut sebagai kurang ajar dan berlagak gangster. TMJ yang sedia maklum akan teguran tersebut hanya menerbitkan video beberapa saat tanpa mengeluarkan sepatah kata dan diakhiri dengan ngauman Harimau.


Berikutan kekecohan tersebut, Nazri kini disoal atas akta hasutan dan TMJ mengeluarkan satu kenyataan panjang lebar seperti berikut yang mempertahankan mengapa beliau bersuara atas dasar kebebasaran suaran dan mewakili rakyat Johor dan Malaysia.

MESEJ UNTUK RAKYAT MALAYSIA

Kebelakangan ini, saya hanya menyuarakan pandangan supaya mereka yang diberikan amanah jangan salahkan rakyat kerana hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda, tetapi fikirkanlah mengapa rakyat telah hilang keyakinan dan kepercayaan terhadap anda. Nampaknya teguran saya secara baik ini telah mendapat maklum balas yang kasar daripada seorang menteri. Kalau saya mendapat jawapan sedemikian, apa harapan untuk teguran rakyat lain didengar?

Anda seorang menteri, bukannya tuhan dari syurga yang tidak boleh ditegur. Jangan fikir rakyat negara ini wujud untuk memberikan anda jawatan dan kekayaan, tetapi jawatan tersebut wujud supaya anda memberikan khidmat kepada rakyat. Apabila saya bersuara, saya melakukannya sebagai pemimpin rakyat saya, rakyat Johor dan Malaysia. Saya hanya mengingatkan para pemimpin negara ini bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk berkhidmat kepada rakyat, dan nampaknya oleh sebab itu saya diserang.

Dalam aturan dunia yang baru, saya membayangkan masa depan di mana setiap orang mempunyai hak menyuarakan pendapat masing-masing. Namun, keadaan di Malaysia pada hari ini tidaklah begitu, menteri-menteri pantang ditegur. Saya rela dicemuh untuk mempertahankan perkara yang benar, daripada disanjung untuk membela perkara yang salah.

Saya bukan ahli politik. Saya hanya bertanggungjawab kepada Allah, Sultan saya, dan rakyat Johor. Saya bukannya menjalankan suruhan seperti boneka. Johor hanya mempunyai tempat bagi mereka yang mahu berkhidmat kepada rakyat, bukan untuk mereka yang mahu meraih undi demi kepentingan peribadi.

Akan tiba suatu masa, di mana rakyat Johor perlu membuat keputusan demi kebaikan masa depan kita dan generasi yang akan datang. Kita akan bersatu dan membuat keputusan tersebut sebagai Bangsa Johor, untuk menempa masa depan kita. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Saya berdiri untuk rakyat saya, bukan untuk merebut kuasa, bukan untuk menumbangkan kerajaan, tetapi untuk menjaga kesejahteraan rakyat saya.

Saya tidak pernah menyuruh sesiapa berundur atau meletak jawatan, hanya sekadar memberi ingatan kepada ahli politik berkenaan peranan dan tanggungjawab mereka. Sekiranya perkara seperti itu pun anda tidak boleh terima, jelaslah kepada seluruh rakyat betapa angkuh dan sombongnya anda.

Alhamdulillah, saya telah dikurniakan dengan kehidupan yang selesa. Kalau hendak diikutkan, saya boleh hidup dalam dunia saya sendiri tanpa menghiraukan permasalahan rakyat, tetapi saya di sini berdiri teguh bersama mereka. Jadi kepada mereka yang ingin mencemar imej saya dan menjadikan saya musuh awam nombor satu, sesungguhnya rakyat lebih bijak dan mampu menilai sendiri.

Jangan gunakan saya untuk mengalihkan tumpuan daripada isu-isu nasional yang lain. Negara ini memerlukan ahli politik yang bersih dan telus, yang menjalankan tanggungjawab mereka dengan keikhlasan dan integriti.

-DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.

OHMEDIA: JANGAN DIKACAU SANG HARIMAU YANG SEDANG BEREHAT.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas