Connect with us

Oh! Media

‘Patient Is Always Right’ Satu Pandangan Kurang Tepat

Trending

‘Patient Is Always Right’ Satu Pandangan Kurang Tepat

Baru-baru ni kecoh diperkatakan apabila seorang individu berkongsi pengalaman ketika berurusan di Unit Farmasi Hospital Kuala Lumpur (HKL).

ADVERTISEMENT

Insiden itu telah mendapat perhatian pihak hospital dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

BACA: Konon Tak Dapat Guna MyUbat, Pesakit ‘Ajar’ Ahli Farmasi, Terus Report KKM

Presiden Persatuan Farmasi Malaysia, Amrahi Buang menerusi laporan Sinar Harian berpendapat, pesakit memang ada hak untuk mengadu tapi perlu melalui saluran rasmi yang disediakan bukannya di media sosial.

Katanya berkongsi di media sosial tidak membawa sebarang faedah kepada mana-mana pihak kerana pelbagai tanggapan yang timbul dan ianya tak semestinya betul.

Pesakit selalu betul (‘patient is always right’) adalah satu pandangan yang kurang tepat kerana pesakit juga boleh melakukan kesilapan dan perlu diperbetulkan untuk mendapat perkhidmatan dari fasiliti kesihatan.

Pesakit ada hak (‘patient has a right’). Ini adalah benar.

Katanya lagi, untuk memberi perkhidmatan terbaik di fasiliti kesihatan, seorang pesakit perlu memastikan tanggungjawabnya (‘patient responsibility’) dilaksanakan terlebih dahulu.

Sekadar gambar hiasan

Setiap staf kaunter juga memerlukan latihan dalam aspek komunikasi dengan pelanggan.

Staf kaunter boleh merujuk pesakit kepada penyelia atau pegawai atasan bagi kes pesakit bermasalah (‘difficult patients’) yang perlu ditangani dengan tertib.

Jika ada isu kawalan inventori, perkara tersebut haruslah dimaklumkan kepada staf bertugas dan para pesakit supaya mereka dapat memahami keadaan sebenar.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas