Connect with us

Oh! Media

Punca Kejadian Banjir Kilat Sejak Bertahun-Tahun Di Tengah Bandar Jerantut Terjawab, Tak Guna Punya Pelaku!

Oh! Tidak

Punca Kejadian Banjir Kilat Sejak Bertahun-Tahun Di Tengah Bandar Jerantut Terjawab, Tak Guna Punya Pelaku!

Banjir kilat yang sebelum ini sering berlaku di tengah bandar Jerantut, Pahang membuat penduduk resah dan binggung mengapa terjadinya kejadian itu akhirnya terjawab gais. Kalau korang nak tahu, banjir kilat tu terjadi disebabkan tayar lori yang dibuang ke dalam longkang besar je.

ADVERTISEMENT

Sebelum ini, bila hujan lebat je mesti pengguna akan ragu-ragu untuk melalui laluan di situ sebab air akan naik dengan cepat. Kereta-kereta kecil yang lalu pula akan tersangkut walhal ada je longkang besar dekat situ. Memang peliklah kan?

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Lalu Lintas, Majlis Daerah Jerantut (MDJ), Datuk Ridzuan Mansor berkata bahawa isu ini sudah bertahun-tahun terjadi dan menjadi tanya tanya pengguna. Disebabkan itu, MDJ mengadakan operasi bersepadu bersama agensi SWCorp, Jabatan Kerja Raya (JKR), Alam Flora, Roadcare, Polis Diraja Malaysia, dan Balai Bomba Dan Penyelamat Jerantut untuk cari punca sebenar isu.

Bomba turun dengan bantuan alat pernafasan untuk membuat tinjauan ke dalam longkang tertutup itu.

Hasilnya sungguh mengejutkan apabila bomba mendapati terdapat tiga tayar lori tersekat di dalam longkang itu dan terpaksa menggunakan jengkaut (backhoe) untuk mengeluarkannya.

Tayar lori tu menyebabkan aliran air tersekat dan kawasan disitu mudah dinaiki air. Siapalah yang pergi buang tayar dalam longkang tu, menyusahkan betul! Apapun, benda macam ni lah yang akan merosakkan harta benda orang lain dan keselamatan pengguna. Jadi, buanglah sampah di tempat yang sebetulnya.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas