Connect with us

Oh! Media

Semua Barang Nak Naik Harga! PM Akui Rakyat Sedang Terbeban

harga barang

Oh! Politik

Semua Barang Nak Naik Harga! PM Akui Rakyat Sedang Terbeban

“Kerajaan tidak akan biarkan kenaikan harga terus bebankan rakyat”, itulah kata-kata dari Perdana Menteri kita, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Memang pelik bin ajaib apabila semua barang mula berlumba-lumba nak naik harga.

ADVERTISEMENT

Bermula dari berita siakap kayangan, kedai eco naik 10 sen, sayur naik harga sampailah sekarang semakin banyak pula harga barang yang naik. Apa yang peliknya, harga minyak tak naik. Jadi apa punya dan alasan kenaikan harga barang ini berlaku?

PM akui rakyat terbeban

Ismail Sabri sedar yang rakuat kini sedang terbebas dan ditekan dengan kenaikan harga barang seperti ikan, ayam dan sayur. Itu semua memang nyata dan kerajaan perlu lakukan sesuatu.

Namun kerajaan tidak sesekali membiarkan perkara ini berterusan menekan rakyat. Banyak kenaikan harga berlaku, jadi Kementerian Pertanian dan Industri Makanan akan bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna supaya harga barang tidak dimanipulasi.

Ismail Sabri turut mempersoalkan terlalu banyak rantaian harga yang menjadi punca kenaikan berlaku. Ini dapat dilihat apabila harga bermula dari petani dan penternak seterusnya berubah kepada pemborong, peruncit dan akhirnya barulah pengguna.

Keadaan ini lebih parah lagi apabila ada pula orang tengah yang mengawal harga dan menjadi punca berlakunya kenaikan harga.

Malaysia henti eksport ikan ke luar negara

Bagi masalah kenaikan harga ikan pula, sebelum ini kita eksport ikan ke luar negara, jadi disebabkan kekurangan hasil di musim tengkujuh, maka kita akan henti eksport ikan untuk sementara waktu supaya kita boleh kawal kenaikan harga ikan.

Buatlah apa yang terbaik dan sepatutnya bagi memastikan rakyat tidak terus ditekan. Kita sudah cukup dibebankan dengan kesan wabak Covid-19 dan kita tidak sepatutnya terus ditekan dengan masalah lain. Harap masalah ini dapat ditangani segera.

Kredit: Utusan Malaysia

+ Baca respon pembaca yang di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas