Connect with us

Oh! Media

Ini 6 Cara Untuk Bantu Anda Mengawal Serangan ‘Anxiety’ Jika Berlaku

anxiety

Oh! Lifestyle

Ini 6 Cara Untuk Bantu Anda Mengawal Serangan ‘Anxiety’ Jika Berlaku

Sebelum ini kami ada kongsikan buat pembaca Oh! Media berkenaan lima punca utama yang boleh menyebabkan anda terkena serangan anxiety.

ADVERTISEMENT

BACA: Ini 5 Punca Utama Boleh Terkena Serangan Anxiety

Seperti yang kita ketahui, jumlah mereka yang mempunyai penyakit anxiety atau kegelisahan ini semakin meningkat dan merisaukan.

Mungkin ada di antara rakan-rakan, ahli keluarga, atau rakan sepejabat korang yang pernah terkena serangan anxiety ini tetapi anda mungkin tidak tahu bagaimana untuk membantu mereka.

Jangan risau, berikut adalah beberapa cara untuk membantu mereka dan juga diri korang sendiri jika berdepan dengan serangan anxiety.

Berhubung dengan orang lain

Kesunyian dan pengasingan diri boleh mencetuskan atau memburukkan lagi kebimbangan, manakala bercakap tentang kebimbangan korang secara bersemuka selalunya boleh mengurangkan kemungkinan ia berlaku.

Anxiety

Jadi, korang perlu kerap berjumpa dengan rakan-rakan, menyertai kumpulan sokongan, atau berkongsi kebimbangan yang korang alami dengan orang tersayang yang dipercayai.

Menguruskan tekanan atau stres

Bagi mereka yang mempunyai tahap tekanan yang agak tinggi, pengurusan tekanan boleh membantu korang meredakan apa itu penyakit anxiety.

Korang boleh cuba lihat kembali segala tugas korang dan nilai kembali jika ada yang anda boleh tolak atau menggantikannya kepada orang lain.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Bukan itu sahaja, kurang tidur juga boleh memburukkan lagi fikiran dan perasaan yang cemas. Jadi, korang cuba dapatkan tujuh hingga sembilan jam waktu tidur yang berkualiti setiap malam.

Anxiety

Amalkan teknik relaksasi

Apabila teknik relaksasi seperti meditasi dan pernafasan mendalam ini diamalkan dengan kerap, ia boleh mengurangkan gejala kebimbangan dan meningkatkan perasaan relaks dan kesejahteraan emosi.

Bersenam dengan kerap

Sebenarnya, senaman adalah penghilang tekanan dan penghilang apa itu penyakit anxiety secara semula jadi.

Untuk mendapat kebaikan senaman ini, sasarkan sekurang-kurangnya 30 minit senaman aerobik pada setiap hari.

Anxiety

Dalam pada itu, korang boleh cuba berjalan, berlari, berenang, mempelajari seni mempertahankan diri atau menari.

Kawal pengambilan kafein, alkohol dan nikotin

Anxiety

Sementara itu, kafein dan alkohol boleh memburukkan lagi kebimbangan yang korang atau ahli keluarga alami.

Maka, kurangkan pengambilan minuman berkafein, minuman beralkohol serta merokok atau menghisap vape bagi mengawal serangan anxiety.

Kredit: HelloDoktor

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Baru tahu banyak cara yang kita bolek praktikkaan kalau nak buat diaet IF ni ye. #intermittentdiet#fasting#for#health#if#ohlifestyle#ohmedia

♬ The Spectre – Alan Walker

  • anxiety
  • anxiety

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas