Connect with us

Oh! Media

“Nak Berkesan, Semua Kena Duduk Rumah” – DPMM Gesa Kerajaan Laksana PKP Penuh

Oh! Tidak

“Nak Berkesan, Semua Kena Duduk Rumah” – DPMM Gesa Kerajaan Laksana PKP Penuh

Penguguman ‘total lockdown’ yang dibuat kerajaan Malaysia baru-baru ini yang menyebabkan banyak sektor yang telah diarahkan tutup bagi mengurangkan gejala ini daripada terus merebak. Akan tetapi, pelaksanaan yang diumumkan ini seakan-akan tidak membuatkan hasil disebabkan kes jangkitan harian menunjukkan angka yang sama.

ADVERTISEMENT

Ia mendapat perhatian daripada Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) agar mendesak kerajaan supaya melaksanakan sekatan pergerakan penuh dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dikuatkuasakan seperti PKP pada 18 Mac 2020.

Timbalan Presiden DPMM, Norsyahrin Hamidon, berkata kerajaan perlu melaksanakan tindakan pengawalan Covid-19 ini secara berkesan dan menyeluruh agar angka jangkita semakin menurun demi kepentingan semua golongan.

Kenyataan tersebut dikeluarkan oleh beliau ketika sidang media pembentangan Hasil Kaji Selidik Permasalahan Penajaja, Peniaga Atom, Kecil dan seferhana (PAMKS) dalam menghadapi PKP 3.0 secara maya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Pembentangan Hasil Kaji Selidik Permasalahan Penjaja, Peniaga Atom, Mikro, Kecil dan Sederhana (PAMKS) dalam Menghadapi PKP 3.0 secara maya, hari in

Kalau kita mahu ‘total lockdown’ ini berkesan, sepatutnya kena buat sekali dan semua pihak kena duduk di rumah, barulah akan berjaya. Jangan sampai nanti kita sia-siakan pengorbanan duduk di rumah seperti PKP 1.0 dulu.

Kita tak mahu majoriti rakyat duduk di rumah, tetapi disebabkan sektor (ekonomi) dibenarkan ini …jangan pula selepas 14 hari, kluster daripada sektor ini pula merebak dan menyebabkan ‘lockdown’ bagi pusingan berikutnya.

Katanya lagi, sebagai seorang usahawan, sudah semestinya orang ramai akan suka jika sektor ekonomi dibuka, tetapi apabila angka kes jangkitan meningkat sehingga 9,000 nanti menyebabkan usahawan tidak berani untuk keluar dari rumah.

Kredit: Berita Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Ke Atas