Connect with us

Oh! Media

Mufti Wilayah Saran Lantik Perunding Syariah Pantau Pembikinan Filem

Umum

Mufti Wilayah Saran Lantik Perunding Syariah Pantau Pembikinan Filem

Berikutan dengan kecaman dan kritikan yang diberikan kepada filem Polis Evo 2 yang bakal ditayangkan pada 22 November ini, pihak produksi telah memanggil khidmat nasihat dari mufti negeri dan mufti wilayah untuk memberikan pandangan mereka.

Hasil dari itu, Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, penggiat industri perfileman tempatan disarankan melantik perunding syariah bagi membolehkan pembikinan sesebuah filem berjalan lancar tanpa menimbulkan sebarang isu sensitif membabitkan Islam.

Hal ini perlulah mendapat pemantauan dari awal pembikinan sesebuah filem. Rujukan yang dilakukan terhadap perunding sejak dari awal bermulanya pembikinan skrip sehinggalah selesai penggambaran keseluruhan filem dapat mengelakkan salah faham dalam kalangan penonton.

“Bukanlah niat dan tugas kami untuk menapis semua filem tanah air, namun ia dilakukan atas rasa tanggungjawab kepada agama dan tanah air dalam mencorak satu warna baharu dalam industri perfileman negara.

“Inilah tanggungjawab kita bersama khususnya pihak produksi untuk lebih cakna terhadap isu yang boleh menimbulkan rasa tidak selesa dalam kalangan masyarakat.

“Apa yang terjadi ini adalah satu ingatan bagi pihak industri hiburan dan perfileman untuk berhati-hati dalam berkarya,” katanya menerusi artikel Bayan Linnas Siri ke 154.

Untuk pengetahuan anda, pihak Mufti dan beberapa pegawai Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah menonton filem Polis Evo 2 semalam.

Katanya, secara umumnya, filem terbabit cuba membangkitkan naratif jihad yang sebenar melawan psuedo-jihad dan watak antagonis seperti Hafsyam (Hasnul Rahmat) tidak menampakkannya sebagai pengganas secara mutlak kerana tiada dialog atau babak klise seperti bertakbir serta menggunakan apa-apa ayat Al-Quran atau hadis.

“Terdapat bait dialog ‘kalau aku ahli neraka, kenapa Tuhan takdirkan aku berdiri dan engkau melutut depan aku?’ yang dilontarkan oleh watak Hafsyam ketika berdepan dengan Inspektor Sani (Zizan Razak).

“Idea dalam kenyataan di atas, tidak dijelaskan dengan terperinci sehingga selesai filem dan ia hanya disampaikan dalam bentuk subteks di akhir jalan cerita dan mungkin tidak dapat dikesan oleh sebilangan besar penonton.

“Kesannya, ia boleh menimbulkan syubhat dalam isu keadilan Allah, juga konsep iman kepada qada dan qadar.

“Dalam kerangka yang lebih besar, ia membabitkan isu permasalahan kejahatan atau mushkilat al-shar (the problem of evil) yang sering dibangkitkan oleh kelompok ateis dan juga agnostik,” katanya.

 + Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top