Connect with us

Oh! Media

Hanya Dengan Belajar Bahasa Cina, Wanita Ini Berjaya Menempah Nama Di Universiti Terbaik China

wanita

Oh! Inspirasi

Hanya Dengan Belajar Bahasa Cina, Wanita Ini Berjaya Menempah Nama Di Universiti Terbaik China

Aqilah Anuar, seorang wanita berbangsa Melayu mampu menghabiskan dua tahun mempelajari Bahasa Cina di salah sebuah universiti terkemuka iatu Universiti Peking, Beijing, China.

ADVERTISEMENT

Berkat usaha dan semangat yang ada padanya, Aqilah mampu menamatkan pengajian tingginya selama 4 tahun dan kini bekerja sebagai analisis media di sebuah syarikat di Bangsar.

Menurutnya, bahasa Cina bukan bahasa utama yang digunakan dalam keluarga tetapi dia suka mencuba perkara baharu.

Wanita

Saya pernah menghadiri kelas Bahasa Cina di sekolah rendah. Pada mulanya, saya hanya mencuba dan telah mendorong kepada pembelajaran yang serius.

Ujar Aqilah, dia mempunyai keinginan yang kuat untuk melanjutkan pelajaran di luar negera sehingga membawanya ke negara China.

Sudah mengetahui bahawa Amerika Syarikat dan United Kingdom biasanya tidak menawarkan biasiswa penuh, Aqilah lebih tertumpu kepada permohonan biasiswa kerajaan.

Akhirnya, China menerima saya dan memberikan biasiswa penuh untuk pengajian saya. Ibubapa saya sangat sokong, membenarkan saya mengejar pendidikan di mana-mana selagi saya memperoleh biasiswa.

Wanita

Tiba di China

Permulaaan yang begitu mencabar bagi Aqilah di Universiti Normal Kepulauan di Beijing untuk mempelajari bahasa asing dan menyesuaikan diri dengan persekitaran baru.

Segala-galanya begitu baru dan mencabar. Saya terpaksa bermula dari awal untuk mempelajari bahasa yang sekali gus asing bagi saya.

Aqilah berjaya lulus semua ujian dan program pra-universiti bagi menjalani pengajian Ijazah Sarjana Muda di China.

Wanita

Oleh kerana, keperluan ketat Universiti Peking (PKU), dia tidak dapat mendaftar kursus ijazah sarjana muda termasuk peperiksaan HSK.

Saya telah lipat gandakan lagi usaha saya selama setahun bagi persediaan peperiksaan masuk Universiti Peking.

Di PKU, tempat yang tersedia juga agak terhad setiap tahun, sehingga memaksa pelajar bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan tempat.

Belajar tanpa henti

Selepas beberapa percubaaan, Aqilah telah berjaya mendaftar di Sekolah Pengajian Antarabangsa PKU (SIS) dan menyatakan banyak manfaat yang diperoleh.

Malah, dia turut menyatakan pelbagai cabaran yang dihadapinya untuk mempelajari Bahasa Cina meskipun bahasa itu bukan bahasa utamanya.

Bukan itu sahaja, Aqilah juga berkongsi proses mempelajari karakter Cina dan memperluaskan perbendaharaan kata memerlukannya untuk menghafal ribuan perkataan Cina.

Wanita

Ada hari saya rasa saya tidak boleh melakukannya. Tetapi setiap perkataan yang saya pelajari, setiap ayat yang saya fahami, terasa seperti kemenangan.

Saya ingat menggunakan Google Translate untuk segala-galanya. Ia adalah talian hayat saya. Satu hari saya sedar saya tidak perlukan itu lagi untuk perbualan asas, saya merasai perasaan pencapaian yang tidak dapat dijelaskan.

Katanya, berada di China bukan hanya tentang pendidikan tetapi adalah perjalanan penemuan dirinya sebenar.

Jika saya boleh bercakap dengan diri muda saya, saya akan berkata, ‘Terimalah ketidakpastian. Itulah di mana kita benar-benar menemui diri kita sendiri.

Aqilah turut memberi nasihat kepada orang lain yang berhasrat menjalani perjalanan yang sama dengannya.

Saya ada satu kata motivasi  ‘坚持到底就是胜利’ (kejayaan milik mereka yang gigih berusaha) yang dicetak pada setiap halaman buku kerja rumah cutinya (kira-kira 40 halaman) semasa tahun pra-universiti pertama saya.

Ini adalah waktu yang mencabar, dan kata motivasi  membantu saya mengekalkan semangat belajar saya ketika saya rasa ingin menyerah.

Pada Julai 2022, Aqilah menamatkan program ijazah sarjananya dan secara rasmi mendapat ijazah dari Universiti Peking, menandakan penutupan perjalanan enam tahunnya di China. 

Wanita

Menariknya, Aqilah kini sudah bekerja di Malaysia dan masih menggunakan Bahasa Cina dalam aktiviti hariannya.

Kata Aqilah, pekerjaannya memerlukan dia menterjemahkan berita Cina ke dalam Bahasa Inggeris untuk tujuan analisis.

Tambahan, Aqilah berkata jika berjumpa dengan individu berbangsa Cina secara semula dia mampu berkomunikasi dalam Bahasa Cina.

BACA: Dilabelkan Sebagai ‘Tin Kosong Dengan Wajah Cantik’, Kini Dia Adalah Pegawai Teknikal Peluru Wanita Pertama Dalam TLDM

Terdahulu, seorang wanita berjaya menjadi menukar persepsi negatif umum dan menjadi pegawai teknikal peluru yang pertama dalam TLDM.

Kredit: WeirdKaya

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


https://www.tiktok.com/@ohmedia/video/7320540831767661831?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7135797539647243778

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

Ke Atas