Connect with us

Oh! Media

Dilabelkan Sebagai ‘Tin Kosong Dengan Wajah Cantik’, Kini Dia Adalah Pegawai Teknikal Peluru Wanita Pertama Dalam TLDM

wanita

Oh! Inspirasi

Dilabelkan Sebagai ‘Tin Kosong Dengan Wajah Cantik’, Kini Dia Adalah Pegawai Teknikal Peluru Wanita Pertama Dalam TLDM

Di dalam dunia yang sering dipengaruhi oleh stereotaip dan salah tanggapan, sesetengah individu sering disalah ertikan terutamanya apabila ia berkaitan dengan laluan kerjaya yang unik.

ADVERTISEMENT

Seorang wanita muda yang bernama, Puteri Shazwani Megat Ahmad Shariman atau mesra dipanggil Puteri berjaya menukarkan tanggapan dan menyedarkan orang ramai berkenaan bidang pengkhususan yang diambilnya.

Salah faham tentang peranan tenteranya

Puteri menyatakan ramai orang telah menyalah anggap dia sebagai pakar bom kerana penglibatannya dengan peluru dan bahan letupan.

Katanya, dia juga berhasrat untuk membuang segala tanggapan yang salah mengenai peranannya di dalam tentera.

Malah, wanita ini menjelaskan walaupun dia memiliki kemahiran untuk mengendalikan peluru konvensional, tetapi peranannya lebih kepada pemeriksaan fizikal, pengurusan logistik, dan pelupusan peluru yang telah tamat tempoh atau pecah.

wanita

Menurut Puteri, dia menekankan bahawa istilah ‘bom’ tidak digunakan dalam tentera. Sebaliknya, ia dirujuk sebagai alat letupan buatan sendiri improvised explosive device (IED).

Orang ramai cenderung untuk salah faham skop kerja saya apabila mereka mengetahui bahawa saya bekerja dalam bidang ketenteraan, khususnya dalam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Mereka sering menganggap bahawa saya pakar bom.

Kepakaran saya terhad kepada bahan letupan peluru konvensional dalam tentera.

wanita

Kami tidak meredakan bom seperti yang ditayangkan dalam filem Barat. Ia amat berbahaya. Sebaliknya, tumpuan kami adalah untuk melupuskan peranti itu dengan selamat jauh daripada orang awam.

‘Ibu, saya mahu menyertai tentera’

Penyertaan Puteri dalam bidang ketenteraan bermula pada 2014 selepas beliau menamatkan SPM, di mana beliau mendaftarkan diri di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan dipilih menjadi pegawai kadet.

Di universiti, status berbeza ditawarkan, di mana pegawai kadet diberi pilihan sama ada untuk menjalani gaya hidup tentera sepenuh masa, atau melibatkan diri dengan kehidupan awam mereka.

Tambahan, di sebalik keraguan awal yang diterimanya daripada rakan dan keluarga, Puteri menerima rutin pegawai kadetnya dengan sepenuh hati.

wanita

Saya masih ingat menelefon ibu saya untuk berkongsi keputusan saya untuk menyertai tentera dan dia fikir saya mungkin telah dipengaruhi oleh teman lelaki, walaupun saya tidak mempunyainya.

Saya menerangkan konsep universiti dan tentera kepadanya kerana dia tidak tahu mengenai kewujudan itu. Akhirnya, dia menyokong pilihan saya kerana dia tahu saya suka belajar perkara baharu.

Sebab saya menyertai tentera adalah kerana saya tidak pernah memikirkannya sebelum ini. Saya mahu meneroka keupayaan saya, mencabar diri saya, dan menggunakan kemahiran saya.

Berusaha mencari kedudukan yang sama

Sebagai seorang wanita yang memasuki bidang yang didominasi lelaki, Puteri menghadapi pelbagai cabaran, terutamanya dalam mengatasi stereotaip dan menyokong peluang yang sama.

Pada awalnya, terdapat stereotaip terhadap wanita dalam tentera dan kami tidak diberi peluang yang sama. Akan ada orang yang berkata seperti ‘Oh anda tidak dibenarkan berbuat demikian, hanya lelaki dibenarkan.

Berdepan dengan komen-komen yang tidak menggalakkan itu secara berterusan, fikiran wanita muda ini sudah dikaburi dengan keraguan diri.

wanita

Ada kalanya saya terfikir sendiri, ‘Selebihnya sudah berputus asa. Bilakah giliran saya?’ Tetapi saya berjaya menarik diri saya semula dan diingatkan bahawa saya melakukan ini kerana ibu bapa saya. Saya benar-benar mahu berjaya dan saya sudah separuh jalan.

Tambahan, Puteri juga ingat dengan jelas pada satu komen yang diberikan kepadanya sehingga membuatkan hatinya tersinggung,

Anda mempunyai wajah yang cantik tetapi anda hanyalah tin kosong.

Walaupun dia mengakui bahawa dia amat marah dengan komen berkenaan, tetapi wanita ini memilih untuk mengubahnya menjadi satu bentuk kritikan membina daripada membiarkan kata-kata itu melemahkan semangatnya.

Sebagai seorang wanita yang berada dalam bidang mencabar dari segi fizikal, Puteri menghadapi satu cabaran yang unik. 

wanita

Wanita muda ini akui kekurangannya, tetapi dia telah menguatkan azamnya untuk merapatkan jurang antara keupayaannya dan piawaian ketat yang ditetapkan oleh tentera.

Kini, dia dapat menyelesaikan rutin fizikal berikut tanpa melangkau sedikit pun.

Contohnya, berlari sejauh 3.4km dalam masa kurang 15 minit, melakukan 30 ‘sit-up’ dalam seminit, ‘static pull-ups’ selama tiga minit, dan lompat tinggi melebihi 1.50 meter!

Melihat ia sebagai satu kejayaan

Apabila ditanya apakah aspek yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum menyertai tentera, Puteri menjawab dengan satu jawapan sahaja iaitu niat.

wanita

Anda perlu bertanya kepada diri sendiri: ‘Mengapa saya melakukan ini?’ Ini penting kerana saya telah melihat terlalu ramai orang yang terlibat dalam aktiviti atau kerjaya atas sebab yang salah. Dan ia tidak berbeza untuk tentera.

Ramai orang yang saya temui, terutamanya mereka yang mengulas pada siaran Instagram saya, tidak begitu bersemangat untuk meneruskan bidang ini. Tumpuan mereka selalunya pada penampilan pakaian seragam.

Saya tidak bersetuju dengan perspektif ini kerana menyertai tentera sepatutnya lebih daripada sekadar kelihatan hebat. Malah ada yang mengaku menyertainya kerana pada mulanya nampak ‘cool’, tetapi kemudiannya menyesali keputusan mereka apabila berdepan realiti.

Selain mengetahui dengan pasti bahawa sebab mereka menyertai ketenteraan, Puteri berkata seseorang juga perlu bersedia untuk menangani cabaran secara berterusan jika ingin mencapai perkara yang hebat.

Moto kehidupan wanita hebat ini adalah ‘Sehingga anda mengembangkan sayap anda, anda tidak akan tahu sejauh mana anda boleh terbang.’

BACA: Kekal Positif Walaupun Kehidupan Gelap Selepas Kemalangan, Wanita Kongsi Perkara Menarik Selepas Buta

Sebelum ini kami ada kongsikan kisah seorang wanita yang kekal positif dengan kehidupan baharunya selepas mengalami kemalangan teruk yang mengakibatkan retak di bahagian tempurung kepala sehingga hilang deria penglihatan atau buta selamanya.

Kredit: WeirdKaya

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Majlis Tilawah & Manghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-63 yang bermula 19-24 Ogos telah menghimpunkan ramai peserta dari luar negara. Namun yang paling mencuri perhatian adalah peserta OKU penglihatan dari Malaysia, Muhammad Qayyim Nizar yang mengalunkan bacaan Al-Quran secara bertarannum menggunakan Al-Quran Braille. MasyaAllah, semoga menjadi inspirasi kepada kita semua ❤️ #tilawahalquran #malaysia #inspirasi #ohmedia

♬ original sound – Oh! Media – Oh! Media

  • wanita
  • wanita

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas