Connect with us

Oh! Media

Lagu Raya De Fam Peroleh Lebih 12 Juta Tontonan

Oh! Artis

Lagu Raya De Fam Peroleh Lebih 12 Juta Tontonan

Sebelum tular lagu raya ‘Alamak Raya Lagi!’ yang dinyanyikan oleh De Fam di aplikasi TikTok, lagu ini telah dikritik oleh orang ramai. Namun, selepas sebulan dikeluarkan, lagu ini menjadi fenomena dan berjaya peroleh 12 juta tontonan di YouTube.

ADVERTISEMENT

BACA: Sudah Kenal 12 Tahun, Azira Shafinaz Umum Bakal Dirikan Rumah Tangga Tak Lama Lagi

Menurut laporan New Straits Times, lagu hits dari De Fam ini, menjadi tren hangat dan telah diparodikan oleh ramai orang ketika Aidilfitri ini.

Kumpulan penyanyi trio yang dianggotai oleh Azira Shafinaz, Sophia Liana Sobri dan Cik Manggis berkata lagu tersebut sepatutnya dikeluarkan pada tahun lepas namun ada perkara yang tidak dapat dielakkan.

Kami rasa lebih baik dikeluarkan pada tahun 2023 tetapi rancangan terpaksa ditangguhkan kerana keadaan yang tidak diduga ketika itu.

Anggota De Fam, Azira berkata mereka mahu lagu itu dikeluarkan pada tahun lalu untuk memperingati hari raya terkejut pada tahun 2022.

Walau bagaimanapun kami gembira kerana ia akhirnya telah dikeluarkan dan menjadi hit, walaupun terdapat beberapa kritikan awal.

Lagu ini bukan sahaja popular di Malaysia malah berjaya menarik perhatian kumpulan pop Korea Selatan TRI.BE dan kelab bola sepak Itali, Juventus.

https://www.tiktok.com/@tribedaloca/video/7348777632512691474

Cik Manggis juga mengucapkan terima kasih kepada peminat dari Malaysia dan luar negara kerana telah menyokong lagu yang menggambarkan keadaan tergesa-gesa menyiapkan diri pada pagi raya.

Mesej lagu itu ringan di mana kita digambarkan sebagai orang yang terkejut dan terkejut yang tidak menjangkakan Hari Raya tiba lebih awal.

Tambah Sophia, penggunaan ‘alamak’ bukan bermaksud kasar tapi digunakan untuk menggambarkan kejutan.

Terdahulu, lagu ini telah dikecam oleh penyanyi nasyid kerana dikatakan mengandungi bahasa yang tidak sesuai dan menyarankan mereka untuk menukar nama lagu tersebut.

Kredit: New Straits Times

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Artis

Ke Atas