Connect with us

Oh! Media

“Ebit Lew Perlu Mengetuk ‘Pintu Rumah’ Terlebih Dahulu” Pegawai Daerah Semporna

Trending

“Ebit Lew Perlu Mengetuk ‘Pintu Rumah’ Terlebih Dahulu” Pegawai Daerah Semporna

Kali ini kami petik pula berita yang dikeluarkan Sinar Harian yang berjaya mendapatkan respon Pegawai Daerah Semporna, Suhaimi Ejip berkaitan isu Ebit Lew.

ADVERTISEMENT

BACA: Polis Tegaskan Tidak Pernah Halang Atau Cuba Hentikan Misi Ebit Lew Di Semporna

Menurut kenyataan Pejabat Daerah Semporna, mereka faham niat baik yang cuba dilakukan Ebit Lew tetapi mereka tidak dimaklumkan kunjungan pasukan bantuan Ebit Lew dan hanya memaklumkan tujuannya untuk masuk ke pulau berkenaan selain mahu mendirikan struktur untuk pembinaan sekolah.

Ebit Lew dikatakan tidak datang ke Pejabat Daerah Semporna

Saya sebagai tuan rumah mengalu-alukan kedatangan beliau dan menghargainya namun apabila kita memasuki ‘rumah’, kita haru mengetuk ‘pintu rumah’ terlebih dahulu, namun beliau tidak datang ke Pejabat Daerah Semporna.

Hanya pembantu Ebit Lew datang ke pejabat dan bukan Ebit Lew

Sebaliknya hanya memaklumkan jadual perjalanannya melalui pembantu peribadinya dan tidak bertemu secara bersemuka menerangkan tujuan dan jabatan yang mempunyai autoriti yang membenarkan individu atau agensi masuk ke daerah adalah Pejabat Daerah. – Jelasnya.

Suhaimi turut ditanyakan soal penempatan yang ingin dinaikkan Ebit Lew dan ini penjelasannya.

Kita memberi sokongan moral kepada beliau sebagai Muslim namun untuk pembinaan penempatan di bawah seliaan Taman-Taman Sabah (TTS).

Jika Ebit melalui Penolong Pemungut Hasil Tanah (PPHT), mereka juga perlu rujuk kepada Pejabat Daerah. Kalau buat pondok sementara kita mungkin boleh benarkan atas dasar budi bicara namun jika mendirikan kelas KAFA ia bersifat kekal dan pulau itu ada pemilik atau pewarisnya.

Bukan isu keselamatan, tapi lebih kepada isu kebenaran masuk

Ketua Polis Daerah Semporna, Superintenden Sabarudin Rahmat turut menjelaskan Isu ini bukan tentang isu keselamatan. Ia lebih kepada isu kebenaran masuk dalam kawasan yang diwartakan dan di bawah pengurusan dan kawalan serta bidang tanggungjawab oleh pihak TTS.

Isu ini mungkin berlaku kerana ada salah faham antara beberapa pihak dan semoga ia dapat diselesaikan dan misi bantuan dapat diberikan kepada rakyat Malaysia yang betul-betul memerlukan.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas