Connect with us

Oh! Media

#AlAqsaMosque Trending, Rakyat Ucap Syukur Buat Penduduk Palestin

Trending

#AlAqsaMosque Trending, Rakyat Ucap Syukur Buat Penduduk Palestin

Setelah pertempuran antara rejim Zionis dan pejuang Hamas berlaku selama 11 hari di Semenanjung Gaza bermula 10 Mei lalu, kedua-dua pihak telah mengumumkan gencatan senjata pada Jumaat, jam 2 pagi waktu tempatan, lapor Harian Metro.

ADVERTISEMENT

Sebagai langkah untuk menyambut kejayaan itu, hanya tembakan yang dapat didengari di Gaza dan kegembiraan rakyat Palestin berhubung keputusan yang diumumkan itu.

Usaha itu dilakukan selepas insiatif yang ditaja Mesir dan turut membabitkan kumpulan pejuang kedua paling berkuasa di Gaza, Islamic Jihad.

Pun begitu, seluruh dunia yang menyokong perjuangan Palestin berasa gembira atas kemenangan yang diterima kerana lebih 10 hari rakyat Palestin di Semenanjung Gaza perlu bertempur dengan rejim Zionis demi mempertahankan bumi Palestin.

Tidak lupa ucapan syukur dan tahniah daripada rakyat Malaysia atas kemenangan rakyat Palestin sehingga #AlAqsaMosque menjadi trending di Twitter.

Bukan itu sahaja, warganet juga turut memberikan ucapan Selamat Hari Raya kepada penduduk Palestin pada hari ini.

https://twitter.com/hxieyy/status/1395593532606324740

Walaupun Al-Aqsa masih belum bebas, mungkin dengan kejayaan kecil ini dapat memberi kegembiraan kepada penduduk Palestin yang terkesan.

https://twitter.com/fakhrifadzli/status/1395533784351592448

Untuk pengetahuan, serangan yang berlaku di Semenanjung Gaza menyebabkan 232 rakyat Palestin maut termasuk 65 kanak-kanak, manakala 1,900 lain cedera. Bangunan yang menempatkan pejabat agensi media antarabangsa Al-Jazeera dan Associated Press turut musnah akibat serangan itu.

Serangan udara yang dilancarkan rejim Zionis turut menyebabkan satu-satunya makmal Covid-19 di Semenanjung Gaza tidak dapat beroperasi.

Di pihak Isreal pula, serangan roket yang dilancarkan oleh Hamas menyebabkan 12 orang maut termasuk dua kanak-kanak , seorang askarnya selain seorang rakyat India dan dua warga Thailand.

Semoga dengan kejayaan kecil ini dapat diraikan dengan penuh syukur dan tiada lagi serangan yang dilakukan.

Kredit : Twitter, Harian Metro 

+Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas