Connect with us

Oh! Media

catcha

Oh! Bisnes

Catcha Selesai Perjanjian Bernilai $600 Juta (RM2.8 Bilion) Bersama Crown LNG Untuk Mulakan Dagangan Di Nasdaq

Kumpulan Catcha, perniagaan yang diasaskan dan dipimpin oleh Patrick Grove, hari ini mengumumkan bahawa Catcha Investment Corp (“Catcha”) telah menyelesaikan gabungannya (gabungan perniagaan) dengan Crown LNG Holding AS (“Crown LNG” atau “Crown”), penyedia terkemuka teknologi terminal pembekuan dan regasifikasi LNG. Pre-money valuation bagi Crown adalah kira-kira RM2.8 bilion (US$600 juta).

ADVERTISEMENT

Entiti yang digabungkan akan dinamakan semula sebagai Crown LNG Holdings Limited (Syarikat) dan bermula 10 Julai 2024, saham biasa Kelas A dan waran-waran Syarikat akan didagangkan di Nasdaq di bawah simbol ticker baru “CGBS” dan “CGBSW” masing-masing.

Kumpulan Syarikat Catcha, yang diasaskan dan dipimpin oleh CEO, Patrick Grove, adalah salah satu kumpulan pelaburan yang berfokus kepada ekonomi baru terkemuka di Asia Tenggara dan Australia.

Syarikat ini aktif dalam dua bahagian penting rantaian nilai LNG:

  1. Pembekuan, di mana gas asli daripada pengeluar disupersejukkan kepada bentuk cecair untuk diangkut dengan kapal sebagai LNG.
  2. Regasifikasi, di mana LNG ditukar semula kepada gas dan dihantar kepada pengguna dan perniagaan sebagai gas semulajadi.

Dengan kepakaran dalam kedua-dua bidang ini, Crown mempunyai potensi untuk membolehkan bekalan LNG yang stabil, selamat, sepanjang tahun kepada pasaran-pasaran yang berkembang dan lokasi-lokasi yang terdedah kepada keadaan cuaca teruk.

Dengan ini, Syarikat bertujuan untuk memperluaskan pasaran global bagi LNG (terutamanya LNG yang dibekalkan dari Amerika Syarikat) dan menyumbang kepada pengurangan pelepasan karbon di pasaran yang dilayaninya dengan menggantikan arang batu dengan LNG.

Reka bentuk struktur bawah tetap, berat jenis berdasarkan graviti yang dimiliki oleh Crown juga dijangka akan memastikan kos yang lebih rendah dan jejak alam sekitar yang berkurang berbanding alternatif terminal LNG di daratan yang setaraf.

Buat masa ini, Crown sedang memajukan pembangunan dua projek menuju keputusan pelaburan terakhir – Kakinada, di pantai timur India, dan Grangemouth, di Scotland.

Ini apa kata Patrick Grove, CEO Catcha…

Crown LNG merupakan pemimpin dalam pasaran LNG yang berkembang pesat dan sebagai syarikat awam, ia berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan angin ekonomi yang kuat dari kebimbangan keselamatan tenaga yang meningkat dan penggunaan gas semulajadi yang semakin meningkat sebagai bahan api peralihan. Kami berharap untuk meneruskan perkongsian kami dengan Crown, dan yakin bahawa pengalaman industri yang mendalam dan teknologi struktur bawah berat jenis yang inovatif dan terbukti oleh syarikat akan membolehkannya menjadi pemimpin dalam menangani permintaan global bagi LNG.

Ini kenyataan Swapan Kataria, CEO Crown LNG…

Kami amat bangga untuk menyelesaikan transaksi ini dan menjadi syarikat awam yang tersenarai di Amerika Syarikat. Langkah transformasi ini membolehkan fasa pertumbuhan seterusnya di Crown, dan modal yang dikumpulkan dalam transaksi ini akan lebih memperkukuh keupayaan kami untuk melaksanakan turus pelbagai projek kami di India, UK, Vietnam, Kanada, dan pasaran global lain. Kami menantikan terus bekerja sama.

catcha

Jap!


Sayalah penulis sepenuh masa di Oh! Media yang selalu temani awak di saat susah nak tidur tu. Nak tahu apa yang terkini dan viral boleh cari nama abang ok!

Lagi dalam kategori Oh! Bisnes

Ke Atas