Connect with us

Oh! Media

Bayi 9 Bulan Meninggal Dalam Kandungan, Usahawan Wanita Reda Punca Dari Najis Kucing

bayi

Oh! Tidak

Bayi 9 Bulan Meninggal Dalam Kandungan, Usahawan Wanita Reda Punca Dari Najis Kucing

Baru-baru ini, seorang usahawan berkongsi kisah dukanya apabila doktor memaklumkan bayi dalam kandungan berusia sembilan bulan sudah meninggal dunia.

ADVERTISEMENT

Usahawan Dyna Yusof berkongsi kisah duka tersebut dalam satu hantaran di media sosial selepas enam bulan insiden tersebut berlalu.

Menurutnya, bayi sangat aktif sejak awal kehamilan namun pada pemeriksaan kandungan terakhir, doktor memaklumkan jantung bayinya sudah terhenti.

Hari terakhir saya buat pemeriksaan kandungan, dapat tahu bahawa jantung bayi saya dah berhenti. Benda tu dah lama tapi mungkin saya tak boleh lupa.

Doktor cakap jantung bayi dah terhenti dan dah tak ada. Masa tu terkejut dan tanya doktor, bayi saya ke mana? Doktor jelaskan perkara tu pada suami dan saya.

bayi

Masa tu saya diam, tak mampu berkata apa-apa. Keluar dari bilik doktor, masuk kereta saya terus menangis sebab tak boleh terima perkara itu.

Walaupun berat untuk Dyna menerima takdir ini, namun dia dan suami reda dengan dengan perkara yang berlaku.

Selepas tiga bulan berlalu (keguguran), doktor berjaya mengesan punca kematian dengan mengesahkan bayinya dijangkiti virus Toksoplasmosis (dari najis kucing) sejak awal kandungan lagi.

Disebabkan bayinya sudah lagi tidak bergerak dan mengeras, Dyna bersalin secara semula jadi tanpa paksaan (induce). Malah, usahawan itu tidak menyalahkan kuncing dengan apa yang berlaku.

Dyna turut menitipkan pesan agar ibu hamil di luar sana agar lebih berhati-hati dan mengelakkan diri daripada terkena jangkitan virus berkenaan.

https://www.tiktok.com/@dynayusof88/video/7302197357880413447

BACA: Bapa Saudara Campak Budak 3 Tahun Dari Tingkat 1, Bayi 40 Hari Dihempas Ke Lantai

Terdahulu, seorang lelaki mendakwa terdengar ‘bunyi bisikan’ sebelum bertindak mencederakan dua orang anak saudaranya berusia tiga tahun dan 40 hari.

Kredit: TikTok Dyna Yusof

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Pantang eh korang, cepat je cari way nak kecam orang.

♬ original sound – Oh! Media – Oh! Media

  • bayi
  • bayi

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Ke Atas