Connect with us

Oh! Media

Menteri Komunikasi Dan Digital Laporkan Terdapat Hampir 200,000 Penghantar Makanan Pelbagai Platform Di Malaysia

menteri

Oh! Negara

Menteri Komunikasi Dan Digital Laporkan Terdapat Hampir 200,000 Penghantar Makanan Pelbagai Platform Di Malaysia

Baru-baru ini, Menteri Komunikasi dan Digital telah bertemu dengan dengan pihak grab dan foodpanda untuk membincangkan berkenaan beberapa perkara berbangkit yang melibatkan penghantar makanan yang bertugas menggunakan lesen tamat tempoh serta motosikal tiada insuran.

ADVERTISEMENT

Menurut Fahmi Fadzil, ia difahamkan yang terdapat hampir 200,000 orang penghantar makanan pelbagai platform di Malaysia termasuklah grab dan foodpanda .

Bagi mengatasi masalah melibatkan lesen dan insuran, grab dan foodpanda akan mengusahakan beberapa penyelesaian, termasuk memaparkan notifikasi peringatan kepada para penghantar.

Sebelum ini, pada tahun lepas, ia pernah diperkatakan kerajaan mempertimbangkan untuk keperluan “rider” memerlukan lesen vokasional dan had umur tidak kurang 18 tahun.

Namun, hal ini masih tidak diimplementasikan buat masa ini.

BACA: Menteri Fahmi Fadzil Melaporkan Hanya 4.2% Pengguna 5G Di Malaysia

Terdahulu, Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata walaupun liputan rangkaian 5G mencapai  68.8% pada hari ini, tetapi kadar pengguna 5G masih sangat rendah.

Kredit: Twitter Fahmi Fadzil

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Menurut setiusaha PH Muar, Abdullah Sahid, Presiden Muda itu perlu berbuat demikian dan bertanding atas kapasiti Muda sendiri tidak seperti Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang dibantu PH. PH Muar minta kerusi itu dikosongkan agar mandat dapat diserahkan semula kepada rakyat bagi membolehkan pilihan raya kecil (PRK) diadakan. Kredit: Sinar Harian #trendingnewsmalaysia #beritaditiktok #syedsaddiq #muar #pakatanharapan

♬ Danger Thug – Bruno Boe

  • menteri
  • menteri

Lagi dalam kategori Oh! Negara

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas