Connect with us

Oh! Media

#JUADAH Ini 5 Bahan Dan Cara Buat Biskut Tart Cadburry Kesukaan Ramai

Oh! Makan

#JUADAH Ini 5 Bahan Dan Cara Buat Biskut Tart Cadburry Kesukaan Ramai

Tak lama lagi dah kita sambut Hari Raya Aidilfitri bagi meraikan sebulan berpuasa di bulan Ramadan. Mesti korang dah mula terfikir nak buat kuih raya apa tahun ni kan?

ADVERTISEMENT

BACA : #JUADAH Ini Cara Mudah Buat Tepung Pelita Yang Korang Boleh Cuba Sendiri

Ohmedia nak cadangkan korang buat biskut Gulung atau nama senang fahamnya Tart tapi versi Cadburry. Serius sedap gila!

Ini bahan-bahan perlu ada..

  • Mentega (250g)
  • Minyak sapi (satu sudu teh)
  • Tepung gandum (3 suku cawan)
  • Kepingan coklat cadbury
  • Acuan tart
  • Kuning telur

Ini pula cara masaknya..

Pertama sekali, korang satukan minyak sapi tu bersama mentega sebelum masukkan tepung gandum. Gaulkannya sehingga sebati.

Uli sehingga jadi doh kemudian letakkannya dalam chiller selama 5 ke 10 minit. Lepas tu korang masukkan doh dan terapkannya atas dulang.

Letakkan sekeping coklat dan gulungkannya dengan doh yang telah korang terap tadi.

Sapukan kuning telur dan bakar dalam oven menggunakan api atas dan bawah pada suhu 160c selama 15 ke 20 minit.

Dah siap! Daripada korang beli, eloklah buat sendiri sebab senang je buat biskut tart cadburry ni.

Kredit: Rasa

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Makan

Ke Atas