Connect with us

Oh! Media

First Time Latih Anak Berpuasa? Ini Apa Yang Ibu Bapa Kena Ready!

Branded

First Time Latih Anak Berpuasa? Ini Apa Yang Ibu Bapa Kena Ready!

“Apa ni Amni, kata nak puasa? Baru pukul 10 pagi dah minta susu”

Bulan Ramadan yang dinanti telah pun tiba, bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, bulan puasa ni bukan saja perlu menahan diri daripada makan dan minum, tapi daripada ‘cair’ melihat telatah comel si manja beri alasan nak berbuka lebih awal.

Sebenarnya inilah masa terbaik untuk anda sebagai ibu bapa, mendidik anak-anak dengan kelebihan berpuasa bagi umat Islam supaya Si Manja tidak merasakan yang puasa ini satu cabaran.

“Mama, adik rasa macam tak larat. Nak buka boleh?”

Siapa yang ada anak kecil mesti faham cabaran nak didik anak berpuasa. Mana tidaknya, pada usia ni, mereka tengah banyak ‘akal’ menuntut keinginan mereka dipenuhi.

Ada yang pagi-pagi dah menangis minta sarapan atau susu. Sampai lemah ibu bapa bila tengok anak buat perangai manja macam ni!

Jadi apa yang anda boleh lakukan? 

Pertama sekali, anda kena tahu tidak salah untuk memanjakan anak tapi tak bolehlah selalu mengalah kalau anak merengek nak minta buka puasa.

Didik anak rasa bersemangat sepanjang berpuasa

Anda kena faham puasa untuk anak kecil ni tidak sama seperti orang dewasa. Sebab tu anda perlu pupuk dulu semangat nak berpuasa dalam diri anak-anak.

Apa yang anda boleh lakukan ialah dengan janjikan mereka ganjaran seperti ke bazar Ramadan atau duit raya jika dapat berpuasa untuk tempoh masa yang ditetapkan. 

Didik mereka untuk bangun sahur bersama dengan minuman bernutrisi supaya mereka kekal  bertenaga sepanjang puasa. 

Masa siang hari pula, alih perhatian Si Manja anda daripada asyik mengadu lapar dengan membuat aktiviti ringan dan mudah bersama seperti membaca al-quran, buat tasbih DIY atau mewarna. 

Bila ada win-win situation macam ni, Si Manja anda pasti lebih bersemangat nak berpuasa. Bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam.

Berikan Si Manja Nutrisi yang diperlukan ketika berpuasa dengan Dumex Dugro

Anak-anak kita adalah generasi yang hebat. Bantu mereka melalui pengambilan nutrisi yang seimbang dan mencukupi bagi menyokong perkembangan 360° Si Manja.

Berikan mereka lebih nutrisi dengan susu Dugro yang diperkaya dengan Zat Besi Aktif^ beserta nutrien-nutrien seperti DHA tertinggi*, 21 jenis vitamin dan mineral bagi menyokong perkembangan 360° agar Si Manja jadi lebih lagi. 

Bila anak dah dapat nutrisi yang diperlukan, barulah mereka ada tenaga untuk berpuasa!

Selain berikan anak anda susu Dugro, anda tahu tak yang anda berpeluang untuk memenangi Proton X70 dengan setiap pembelian produk Dugro? Seriuslah?!

Peraduan Beli & Menang Susu Dugro, Hadiah Bernilai RM500,000. Ada Proton X70 1.5 TGDi Eksekutif 2WD Tu!

Beli susu anak boleh menang kereta? Best tu.. Kalau menang dapatlah balik kampung dengan kereta baru Proton X70 1.5 TGDi Eksekutif 2WD nanti.

Bukan kereta saja, hadiah mingguan yang ditawarkan untuk Peraduan Dugro Beli & Menang ni pun menarik juga tau.

Antara hadiah yang ditawarkan seperti DYSON V8 Slim Fluffy+ Vakum, HABIB 999.9 Gold Bar (5g), perkakas  dapur TEFAL serta dengan pembelian susu Dugro bernilai RM35 ke atas, anda boleh menebus kredit e-wallet bernilai RM5 bagi Touch n’GO, Grab Pay atau Sarawak Pay Global.

Cara penyertaan mudah je, ikut langkah di bawah:

Syarat penyertaan: 

i) Pembelian minimum RM20 melayakkan anda untuk 1 PENYERTAAN

ii) Pembelian RM35 ke atas melayakkan anda untuk 1 PENYERTAAN & baucar e-wallet/Kredit bernilai RM5

iii) Pembelian RM60 melayakkan anda untuk 1 PENYERTAAN, baucar e-wallet/Kredit bernilai RM10 dan baucar PONEY bernilai RM20

Tunggu apa lagi? Mummy and daddy sertai Peraduan Dugro Beli & Menang sekarang. Mana tau anda yang bertuah?!

Peraduan ini akan bermula pada 22 Mac dan berakhir 30 April 2023. Untuk lebih info mengenai terma dan syarat, anda boleh layari https://bit.ly/407kppw atau https://www.peraduandugro.com.

Maklumat lanjut mengenai jenama Dugro dan pilihan susu terbaik untuk anda anda. Klik SINI atau ikuti Dugro di Facebook.

*21 vitamin dan mineral pada tahun 2021 berbanding 15 vitamin dan mineral pada tahun 2019 ( Untuk Dugro Asli dan Dugro Fruit & Veg sahaja)
**Dengan kombinasi optimum Vitamin C: Zat Besi dalam nisbah 3 & 4, dalam lingkungan yang disarankan oleh WHO untuk meningkatkan penyerapan.

Teruskan membaca..
Berita lain yang popular...

Lagi dalam kategori Branded

30 Hari Paling Trending

Ke Atas