Connect with us

Oh! Media

1 Daripada 3 Kanak-Kanak Malaysia Berisiko Mendapat Anemia. Adakah Anak-Anak Anda Dalam Golongan Ini?

Branded

1 Daripada 3 Kanak-Kanak Malaysia Berisiko Mendapat Anemia. Adakah Anak-Anak Anda Dalam Golongan Ini?

“Ibu, adik tak larat la nak pergi sekolah hmm..”

Sebagai ibu bapa bila dengar rintihan macam ni daripada anak-anak mesti terkesan? Mana taknya, bila anak yang cergas dan aktif tiba-tiba mengadu letih, mestilah kita risau. 

Adakah disebabkan aktiviti yang padat? Makan tak cukup atau disebabkan keturunan? Tapi apa sebenarnya punca semua ni?

Adakah Si Manja Mendapat Nutrisi Yang Mencukupi? 

Nutrisi sihat dapat diperolehi daripada pemakanan yang seimbang. Pemakanan seimbang ini merangkumi semua aspek yang berada di dalam piramid makanan.

Ia haruslah dipantau sejak kecil supaya tidak menjadi masalah atau menyebabkan gangguan perkembangan tubuh badan si manja.

Dugro, susu, Kanak-kanak, anak, Si Manja, Anemia, IDA

Apa itu anemia dan IDA? 

Kekurangan zat besi serta nutrisi boleh menjadi faktor anak-anak mengalami keletihan dan berisiko menghidap anemia. Selalu dengar tentang anemia, tapi apa sebenarnya anemia ni?

Anemia adalah penyakit dimana badan kekurangan sel darah merah. Manakala IDA pula adalah iron deficiency anemia, iaitu anemia yang berpunca daripada kekurangan zat besi di dalam badan.

Kedua-duanya berkait rapat disebabkan zat besi menghasilkan sel darah merah di dalam badan. Sel darah merah sangat penting kerana ia berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tubuh badan. 

Kajian mendapati 1 daripada 3 kanak-kanak di Malaysia berisiko untuk mendapat anemia* kekurangan zat besi. Angka ini jelas merisaukan kerana ia menunjukkan ibu bapa di Malaysia masih kurang kesedaran mengenai penyakit anaemia.

Ini disebabkan tiada gesaan atau merasa tidak perlu untuk melakukan saringan kesihatan anemia dalam kalangan kanak-kanak. Bukan itu je, kebanyakkan ibu bapa hanya membawa anak-anak mendapatkan rawatan apabila tanda anemia mula kelihatan. 

Dugro, susu, Kanak-kanak, anak, Si Manja, Anemia, IDA

Golongan yang paling mudah mengidap anemia adalah kanak-kanak terutamanya kanak-kanak kecil. Tidak kira sama ada di bandar atau luar bandar, anemia boleh dihidapi atas sebab kekurangan zat besi. 

Antara tanda-tanda awal sekiranya anak korang menghidapi anemia adalah letih, sistem imun terganggu dan perkembangan yang lambat.

Bukan itu sahaja, ketinggian anak terbantut juga berpunca daripada masalah anemia kekurangan zat besi. Korang tahu tak di Malaysia, hampir 1 daripada 5 kanak-kanak menghidapi masalah bantut**. Wuish, seriouslah!

Bagi memastikan anak anda tidak menghidapi anemia kekurangan zat besi dan masalah bantut. Pastikan anda memberi zat besi dan nutrien yang mencukupi kepada mereka. 

Zat besi dan nutrien ini penting dalam memastikan perkembangan dan tumbesaran Si Manja berlaku secara sihat. Tapi apakah makanan yang mampu memberi kesemua zat dan nutrien yang cukup untuk Si Manja? 

Haa, kami ada jawapannya.. 

DUGRO Diperkaya Zat Besi Aktif Yang Membantu Tumbesaran & Perkembangan 360 Kanak-Kanak

Kadang-kadang, kesibukan ibu bapa bekerja menjadi punca mereka terlepas pandang untuk melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh anak-anak. 

Kini anda tak perlu risau lagi, kerana sudah ada solusi yang mampu membekalkan nutrisi dan zat besi yang mencukupi buat Si Manja. Hanya dengan 3 gelas susu Dugro sahaja memenuhi pengambilan zat besi harian serta membantu mencegah masalah kekurangan zat besi dan tumbesaran terbantut bersama dengan 3 hidangan utama yang seimbang. 

Dugro  hadir dengan Dugro® Next Gen Nutri yang diformula dengan zat besi aktif serta nutrisi berkhasiat tinggi. Formula ini dapat menyokong perkembangan dan pertumbuhan Si Manja  dari luar dan dalam. 

Dugro, susu, Kanak-kanak, anak, Si Manja, Anemia, IDA

Dugro mengandungi kombinasi unik Zat besi aktif dan vitamin C yang membantu meningkatkan 2 kali lebih zat besi penyerapan nutrien. Bukan itu saja, Dugro® Next Gen Nutri dengan Zat Besi Aktif turut mengandungi 21 vitamin dan mineral bagi memberi perlindungan yang sempurna buat anak anda.

Kalsium dan dwi protein yang tinggi pada Dugro® Next Gen Nutri pula, dapat membantu tumbesaran Si Manja. Tiada lagi risau tentang masalah bantut dan anak korang dapat membesar dengan ketinggian yang sempurna dengan pemakanan yang seimbang. 

Bila anak mendapat nutrisi yang mencukupi, perkembangan 360 darjah anak berlaku dengan sihat dan lancar. Untuk mendapat 100% zat besi, anda disyorkan untuk beri  3 gelas cawan susu Dugro® Next Gen Nutri Zat Besi Aktif setiap hari.

Anak-anak korang mesti suka punya kerana Dugro® Next Gen Nutri mempunyai perisa yang lazat dan mesra kanak-kanak kerana ia sesuai untuk 3 peringkat umur iaitu 1-3 tahun, 3-6 tahun dan 6 tahun ke atas.

Risau Anak Berisiko Menghidapi Anemia Kekurangan Zat Besi? Jom buat ujian saringan percuma di Roadshow Dugro. 

Kalau anda risau anak anda menjadi salah seorang daripada penghidap anemia, jom buat saringan di roadshow yang akan dijalankan hampir di 40 lokasi pilihan di seluruh negara. 

Terdapat pelbagai aktiviti menarik serta saringan anemia secara PERCUMA buat Si Manja akan diberikan. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk membawa anak  ke roadshow nanti.

Dugro, susu, Kanak-kanak, anak, Si Manja, Anemia, IDA

Bukan itu saja, Dugro nak beri hadiah percuma buat korang yang membeli susu Dugro ini tau. Dengan pembelian RM50 ke atas di dalam satu resit, korang dapat satu water tumbler edisi khas. Syoknya! 

Dumex Dugro boleh didapati di supermarket, kedai serbaneka serta berhampiran dan kalau nak mudah beli saja secara online.
Untuk maklumat lanjut berkaitan IDA, promosi dan info berkaitan susu pilihan terbaik untuk anak anda, sila layari laman rasmi Dugro dan ikuti Dugro di Facebook.

Lagi dalam kategori Branded

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas