Connect with us

Oh! Media

Pekerja Baru Sembuh Dari Covid-19 Tak Diberi Cuti, Bawa Tangki Oksigen Ke Pejabat

Oh! Tidak

Pekerja Baru Sembuh Dari Covid-19 Tak Diberi Cuti, Bawa Tangki Oksigen Ke Pejabat

Kita sedia maklum negara India merupakan salah satu negara yang menghadapi keadaan kritikal terhadap jangkitan Covid-19 yang kian meningkat dari hari ke hari sehingga menyebabkan penduduk mereka memerlukan tangki oksigen bagi membantu mereka untuk terus hidup.

ADVERTISEMENT

Kejadian yang berlaku di New Delhi, India apabila terdapat seorang pekerja bank yang dipercayai baru sembuh dari wabak Covid-19 mendakwa syarikatnya enggan memberikan cuti kepadanya dan terpaksa hadir ke pejabat dengan membawa tangki oksigen.

Menerusi sebuah video yang tular di media sosial, pekerja tersebut yang bernama Arvind Kumar yang bekerja sebagai pengurus di Punjab National Bank cawangan Punjab di Jharkhand dipaksa datang ke pejabat dengan memakai topeng muka oksigen beserta tangki tersebut.

Kumar mendakwa syarikat tersebut tidak memberikannya cuti dan mengakui keadaanya belum dalam keadaan yang stabil selepas dijangki Covid-19.

Saya dihalang mengambil cuti oleh pihak atasan dan disuruh datang bekerja. Sedangkan saya baru sahaja sembuh dan berada dalam keadaan tidak stabil sebelum ini. 

Doktor sudah memaklumkan ia akan mengambil masa selama tiga bulan untuk saya sembuh sepenuhnya kerana jangkitan sudah merebak ke bahagian paru-paru. Kenapa saya dilayan seperti ini?

Sedar akan kejadian itu, pihak bank terus tampil memberikan penjelasan yang mana mereka mendakwa Kumar sengaja mencipta ‘drama’ untuk memfitnah bank tersebut.

Menurut pihak bank, Kumar dikatakan sudah menghantar surat berhenti kerja, namun ditolak permintaanya selepas lelaki itu didakwa terlibat dengan masalah aset di pejabatnya.

Kredit: Utusan Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Ke Atas