Connect with us

Oh! Media

Perkembangan Kes Saman Terhadap Syamsul Yusof Kerana Filem Aku Bohsia

Umum

Perkembangan Kes Saman Terhadap Syamsul Yusof Kerana Filem Aku Bohsia

Kes saman seorang penulis novel terhadap pelakon dan pengarah Syamsul Yusof, bapanya Datuk Yusof Haslam dan syarikat mereka berhubung dakwaan plagiat telah mula dibicarakan di mahkamah. 

Elias Idris, 63, memfailkan saman terhadap Syamsul atau nama sebenarnya Mohd Syamsul Md Yusof, 31, bapanya, Md Yusof Md Aslam (Yusof Haslam), 61, dan syarikat Skop Production Sdn Bhd pada 24 November tahun lepas kerana didakwa meniru novel Elias itu dalam filem ‘Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam’ yang diterbitkan pada 2009.

Beliau mendakwa terdapat banyak persamaan dari segi tema, plot, watak dan mesej dalam novel ‘Aku Bohsia’ dengan filem ‘Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam’.

Elias juga mendakwa pihaknya telah menulis surat kepada kesemua defendan untuk memaklumkan bahawa hak cipta terpelihara beliau telah dilanggar dan menuntut ganti rugi, namun ia tidak diendahkan.

Berikutan itu, beliau memfailkan saman dan menuntut satu deklarasi bahawa kesemua defendan telah melanggar hak cipta terpelihara plaintif sebagai penulis asal, memohon injunksi untuk melarang defendan menyiarkan semula filem itu dan satu perintah ganti rugi serta faedah.

Sementara itu, menerusi pernyataan pembelaan dan tuntutan balas yang difailkan pihak defendan pada 5 Januari lepas, kesemua mereka menafikan persamaan yang didakwa oleh Elias serta menyatakan bahawa tidak pernah membaca, memiliki atau mendengar mengenai novel tersebut sebelum dan selepas selesai penggambaran filem.

Mereka turut mendakwa bahawa pertama kali memiliki novel itu pada 1 Disember tahun lalu dan daripada pembacaan dan pemahaman, terdapat perbezaan yang ketara daripada tema, plot dan lain-lain.

Dalam tuntutan balas defendan terhadap plaintif, ketiga-tiga defendan mendakwa bahawa plaintif telah menulis kata-kata fitnah di laman blog miliknya pada 16 November tahun lepas.

Defendan mendakwa perkataan fitnah itu ditulis untuk memalu dan menjatuhkan nama serta reputasi defendan dalam industri filem.

Berikutan itu, defendan menuntut satu injunksi menghalang plaintif atau pekerjanya memberi apa-apa kenyataan lisan atau bertulis kepada media yang merujuk kepada apa-apa peniruan atau persamaan antara novel dan filem terbabit.

Defendan turut menuntut ganti rugi teladan, ganti rugi am, faedah dan kos.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top