Connect with us

Oh! Media

9 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Jika Berlaku Kemalangan Jalan Raya

Umum

9 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Jika Berlaku Kemalangan Jalan Raya

Terlibat dengan kemalangan tidak kira kereta,motor atau lori boleh membuatkan kita rasa tertekan dan trauma. Ia boleh menjadikan kita sukar untuk berfikir dengan baik, ingat kejadian yang berlaku dan apa yang perlu dilakukan serta-merta selepas apa yang berlaku. Ini banyak berlaku kepada kaum wanita. Jadi, jika korang alami perkara ini, ada 10 perkara penting korang perlu ingat.

1. Berhenti dengan serta-merta dan jangan meninggalkan tempat kejadian iaitu kawasan kemalangan.

Cuba untuk hentikan kenderaan korang secepat mungkin tanpa mengganggu lalu lintas atau membahayakan nyawa orang lain. Jangan sesekali meninggalkan tempat kejadian kecuali keadaan memaksa korang untuk melakukan sebaliknya.

2. Bertenang dan fikir tentang keselamatan korang.

Korang kena bertenang dan dan fikirkan tentang orang lain yang terlibat dalam kemalangan itu untuk mengelakkan lebih banyak perkara tidak diingini berlaku. Bergerak ke lokasi yang selamat jika korang bimbang tentang keselamatan korang. Pastikan korang keluar dari kereta melainkan ia adalah selamat. Bertanyakan kepada orang yang terlibat dalam kemalangan itu sama ada mereka berada dalam keadaan yang baik atau tidak.

3. Hubungi pihak polis

Selepas berlaku kemalangan, orang yang terlibat mungkin tidak mahu melibatkan polis dalam hal ini dan mahu menyelesaikannya sesama sendiri. Abaikan permintaan itu dan memanggil polis untuk datang ketempat kejadian walaupun ianya sekadar kemalangan kecil. Kerana:

  • Di kebanyakan negara, memang dikehendaki untuk memanggil polis atas arahan undang-undang selepas kemalangan.
  • Laporan rasmi dari polis adalah salah satu dokumen yang paling dipercayai syarikat insurans dan ia akan digunakan untuk menentukan kesalahan.
  • Pegawai polis yang terlatih untuk mencatatkan kejadian kemalangan boleh melindungi korang daripada penipuan.
  • Berjaga-jaga kerana emosi seseorang boleh jadi tidak menentu selepas berlaku kemalangan. Kehadiran polis mungkin dapat membantu meredakan keadaan.

4. Dengar apa yang polis beri arahan dan ikutinya.

Pegawai polis dilatih untuk mengendalikan pelbagai situasi yang mungkin berlaku selepas kemalangan. Walaupun korang tidak cedera secara luaran, korang mungkin terkejut, dan emosi korang boleh menjadi sukar untuk berfikir dengan baik. Seorang pegawai polis boleh itu mampu menilai keadaan korang dan menentukan sama ada bantuan perubatan diperlukan atau tidak.

5. Membuat pertukaran maklumat antara satu sama lain.

Beri kerjasama dengan pihak polis dengan memberikan maklumat yang di minta serta berikan juga maklumat pemandu yang terlibat dalam kemalangan tersebut sebagai rujukan mereka.

6. Bersopan santun, dan tetapi tidak membincangkan hal “siapa yang bersalah” dengan pihak lain.

Undang-undang tidak memerlukan anda untuk mengakui kesalahan, dan anda tidak boleh menyalahkan atau mengakui bersalah di tempat kejadian kemalangan kereta.

7. Dapatkan orang yang melihat kejadian.

Jika terdapat mana-mana saksi, dapatkan nama dan maklumat kenalan. Minta ringkasan apa yang mereka lihat dan mengambil nota.

8. Ambil nota dengan segera.

Jika difikirkan boleh menjadi huru-hara selepas kemalangan kereta, dan ia boleh menjadi sukar untuk mengingati sesuatu. Cuba ambil nota bertulis secepat yang mungkin selepas kemalangan dengan cepat dan setepat mungkin. Gunakan telefon korang untuk mengambil gambar dan dokumen kemalangan. Lebih banyak gambar, ia lebih baik.

9. Melaporkan tuntutan korang.

Kebiasaanya, pihak polis dan insuran memerlukan mangsa kepada mana-mana kenderaan yang terlibat dalam kemalangan yang mengakibatkan kecederaan, kematian, kerosakan harta, atau menunda mana-mana kenderaan, mesti memfailkan laporan kemalangan secara rasmi dalam tempoh 72 jam selepas kemalangan.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top