Connect with us

Oh! Media

8 Tips Memandu Ketika Musim Hujan

Umum

8 Tips Memandu Ketika Musim Hujan

Memandu dalam keadaan basah dan berkabus bukanlah sesuatu yang mudah untuk korang mengharunginya, tetapi 8 tips ini akan membantu anda sampai ke destinasi anda dengan selamat walaupun dalam keadaan hujan lebat.

1.Jaga jarak anda

Jalan raya yang basah boleh menjadi bahaya ketika anda memandu dan jika pernah ada satu masa yang memerlukan anda untuk brek secara mengejut tanpa disangka-sangka atau jika pemandu di hadapan anda perlu anda brek, korang mestilah mempunyai jarak yang cukup antara anda dan kereta di hadapan anda.

2. Sentiasa berada dalam keadaan perlahan

Rasanya semua orang tahu, tetapi memandu pada kelajuan yang lebih perlahan perlu mengikut pada aliran trafik korang supaya tidak membuat pemandu lain marah pada korang. Ini sangat penting ketika hari hujan. Lagipun, jika anda terkena hujan lebat dan semburan dari kenderaan lain, ia boleh mengurangkan jarak penglihatan di semua arah, dan anda memerlukan lebih banyak masa untuk bertindak balas.

3.Elakkan Penggunaan brek terlalu banyak

Semasa memandu dalam keadaan hujan lebat, korang mungkin mendapati diri korang dalam keadaan berbahaya sama ada hidroplanning atau sedang mendapati diri anda dalam keadaan mengelincir, ini yang menggoda korang untuk menekan brek secara tiba-tiba. Cari jalan yang terbaik untuk membendung gerak hati itu. Brek terlalu mudah dipengaruhi oleh air, ia akan kehilangan sedikit kuasa apabila dalam keadaan basa h dan boleh membawa bencana semasa dalam keadaan kecemasan. Kurangkan penggunaan brek, bergerak secara perlahan dan kekalkan kawalan ke atas kenderaan korang. Ini adalah pertaruhan terbaik untuk korang.


4. Sentiasa memastikan kedua tangan korang pada sering

Kawalan adalah amat penting ketika memandu dalam cuaca yang tidak baik. Lagipun, korang perlu berada dalam keadaan bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kenderaan insiden berlaku. Mempunyai kedua-dua tangan pada stering kereta anda semasa memandu dalam hujan, bukan dalam keadaan tengah makan ataupun sedang bermain handphone. Ini akan memastikan korang dapat keluar dari keadaan cemas dengan cepat dan cekap.

5. Sentiasa pastikan cermin kereta korang tidak berkabus

Apabila memandu dalam hujan, tingkap cenderung kepada kabus akibat daripada perbezaan suhu di dalam dan di luar kereta dan boleh menyebabkan pandangan di sekeliling berkurangan. Untuk kekal selamat dan mengelakkan kemalangan, hanya tekan butang pemanasan kereta korang untuk hilangkan kabus pada tingkap. Hidupkan A/C korang atau turunkan sedikit tingkap beberapa sentimeter untuk menghapuskan kelembapan dari kenderaan dan menurunkan suhu di dalam kereta. Jika masalah ini berterusan, korang mungkin perlu membeli pembersih cermin depan dan defogger.

6. Berhati-hati dengan hidroplanning

Hidroplanning berlaku apabila kereta korang bergerak di atas air tanpa menyentuh tanah. Apabila kereta yang dipandu pada kelajuan yang lari daripada sepatutnya, kawalan untuk pemandu semakin berkurangan, ini boleh menjadikan pelbagai berbahaya akan datang. Jika korang mendapati diri korang dalam keadaan seperti itu, bertenang, menekan brek secara teratur, dan beri sepenuh perhatian pada stereng korang. Biarkan kereta korang perlahan dan tayar akan kembali semula ke permukaan jalan.

7. Elakkan Lopak

Sebagai pemandu, korang tak mungkin dapat agak berapa dalam lopak yang ada di atas jalan. Elakkan daripada melanggarnya untuk menghindari dari terkena sistem elektrik kereta. Jika korang terlanggar lopak tersebut, perlahankan kenderaan korang dan tekan brek secara sistematik untuk menghilangkan air dari rotor korang sebaik sahaja korang langgar lopak tersebut.


8. Pastikan lampu kenderaan korang hidup semasa memandu

Dalam keadaan hujan, kabus akan berlaku dan menjadikan suasana menjadi suram seketika. Dengan persekitaran korang menjadi sedikit gelap, sentiasa memastikan lampu hadapan korang hidup dan boleh melihat jalan di hadapan korang dan pemandu lain juga dapat melihat korang.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top