Connect with us

Oh! Media

10 Tips Berguna Membeli-belah Secara Online Secara Selamat Dan Terjamain

Umum

10 Tips Berguna Membeli-belah Secara Online Secara Selamat Dan Terjamain

Hari cuti adalah hari tempat peniaga-peniaga online membuat jualan secara besar-besaran dengan menawarkan pelbagai barangan dan harga yang tidak masuk akal membuatkan anda rambang mata untuk membelinya. Walaupun membeli-belah secara online lebih menguntungkan dan boleh mengelakkan kesesakan di tengah bandar, masih terdapat banyak laman web yang tidak jujur. Untuk mempunyai pengalaman membeli-belah yang terbaik, anda hendaklah memastikan laman web yang anda beli mempunyai reputasi yang baik dan maklumat peribadi anda adalah selamat. Jika anda ragu-ragu dan masih lagi membeza-bezakan antara laman web untuk membeli secara selamat, Kami akan beritahu anda 10 perkara yang anda perlu tahu ketika membeli baragan secara online.

1. Membuat kajian anda sendiri

Walaupun laman web yang anda beli mempunyai syarikat, tidak semestinya anda akan dapat apa yang anda janjikan. Ramai yang terpedaya dengan iklan yang kreative dan menonjol, tidak berfikir sebelum mereka menekan butang pembelian. Untuk mengelakkan dari melakukan pembaziran membeli barangan yang bukan keperluan, lebih baik anda ambil sedikit masa untuk melakukan sedikit kajian tentang apa yang anda mahu beli. Jika anda sudah mempunyai idea tentang apa yang anda mahu, lihat beberapa laman web dan mengambil perhatian terhadap harga barangan tersebut dan apabila tiba waktu jualan lansung datang, anda boleh membandingkan sendiri harga barangan tersebut dan apa yang anda sedang berurusan.

2. Membeli dari laman web yang mempunyai sekuriti


Sekiranya anda akan berkongsi maklumat peribadi seperti alamat dan nombor kad kredit dengan sebuah syarikat, pastikan maklumat anda dilindungi dengan selamat oleh laman web tersebut. Bagaimana anda tahu laman web tersebut adalah selamat? Semasa memasukkan maklumat kad kredit anda, terdapat dua tanda perlu mencari. Perkara pertama yang perlu dicari adalah alamat yang mempunyai “https:” pada awalan dalam bar URL. “https:” melambangkan bahawa laman web tersebut adalah selamat dan maklumat anda akan kekal rahsia. Banyak laman web juga mempunyai simbol kunci yang tertutup dalam bar alamat mereka untuk menunjukkan bahawa laman web mereka adalah selamat.

3. Kunci kelulusan dari pihak ke-3

The Better Business Bureau (BBB), VeriSign, Truste dan BizRate, antara cop yang biasanya digunakan oleh kebanyakan laman web yang menjual barangan secara online. Ini menandakan bahawa syarikat yang menpunyai cop itu boleh dipercayai dan ia mempunyai reputasi online yang baik. Tetapi hati-hati juga kebanyakannya mencuri imej tersebut dan letakkannya pada laman web mereka. Untuk pastikan logo itu adalah asli, jika anda tekan pada com itu ia akan terus ke laman web organisasi tersebut.

4. Semak ulasan dari pengguna lain

Melihat ulasan dari pihak ketiga kadang kala memberikan petunjuk yang baik untuk membeli sesuatu barang secara online kerana mereka mempunyai pengalaman tersebut sebelum anda. Markah keseluruhan yang pengguna beri adalah penting, tetapi perlu anda perlu juga melihat ulasan-ulasan baik dan buruk tentang produk yang ingin dibeli itu. Kadang kala ulasan pengguna ini datangnya dari kemarahan dan terlalu gembira sebagai contoh barang yang dibeli hanya terlambat sampai satu hari atas kesalahan syarikat penghantar barang bukan dari syarikat yang anda beli barang.

5. Pastikan syarikat jualan yang anda beli itu mudah dihubungi

Satu panduan baik untuk diikuti apabila cuba untuk mengetahui sama ada syarikat itu sah dan melihat sama ada ia mendedahkan lokasi fizikal mereka dengan alamat sebenar sama ada cawangan runcit atau lokasi ibu pejabat. Ketahuilah bahawa jika anda memilih pilihan chat berbual untuk bantuan pelanggan, anda berkemungkinan berbual dengan robot, jadi pastikan bahawa soalan-soalan anda dijawab sepenuhnya dan ia adalah yang terbaik untuk mencatatkan perbualan itu. Berhati-hati dengan syarikat-syarikat yang hanya boleh dicapai melalui borang kenalan.

6. Mengkaji semula Dasar Polisi Syarikat

Dasar polisi syarikat merupakan dokumen yang menyatakan bagaimana syarikat menguruskan maklumat dan data yang mereka terima pelanggan mereka. Beberapa syarikat menjual maklumat kepada pihak ketiga, kadang-kadang boleh menyebabkan isu keselamatan. Anda juga dinasihatkan untuk menyemak semasa melengkapkan maklumat pelanggan anda bahawa anda tidak secara automatik mendaftar untuk menerima e-mel daripada pihak ketiga, kerana ini membawa kepada banyak spam dalam e-mel anda.

7. Bayar gunakan kad kredit

Kad kredit adalah salah satu cara pembayaran paling selamat untuk pembayaran secara online. Pembayaran melalui cara ini meninggalkan rekod dengan bank dan sentiasa dilindungi daripada pembayaran yang tidak sah atas akaun anda. Pastikan anda sentiasa memeriksa penyata kad kredit anda supaya tiada caj yang bukan kehendak anda dikenakan atas akaun anda. Anggap sahaja penggunaan kad kredit itu sekadar untuk pembelian secara online sahaja. Cara ini boleh membantu anda untuk mencari kesilapan anda dalam pembelian secara online.

8. Simpan resit pembelian dan memeriksa pembelian semasa penghantaran.

Setelah anda membuat pembayaran, ambil gambar atau cetak keluar bukti pembayaran tersebut supaya ia boleh menjadi bukti pembelian apabila datang masalah pada anda. Mempunyai rekod memudahkan anda untuk menyelesaikan masalah tersebut. Apabila penghantaran sampai, periksa barangan tersebut supaya barangan yang sampai itu betul, lengkap dan tiada kerosakan. Jika ada sesuatu yang tidak kena pada barangan tersebut, ambil gambar sebagai bukti dan hubungi syarikat tersebut secepat mungkin.

Membeli-belah secara online memang cara terbaik untuk menjimatkan masa dan dapat mengelakkan dari beratur panjang di kaunter pembayaran. Sekarang anda sudah dapat sedikit tips tentang pembelian secara online, kami harap anda dapat gunakannya untuk pembelian yang akan datang.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top