Connect with us

Oh! Media

10 Fakta Tentang Xiaomi Yang Anda Perlu Tahu

Umum

10 Fakta Tentang Xiaomi Yang Anda Perlu Tahu

Xiaomi membangun dan mereka bentuk smartphone, aplikasi untuk telefon mudah alih dan pelbagai barangan elektronik untuk pengguna yang lain termasuklah Mi Bands, power bank, kamera dan lain-lain Xiaomi juga merupakan syarikat terbesar yang semakin berkembang teknologi di dunia dan menamatkan tahun lepas sebagai 3rd world’s smartphone producer dan penjual dan dengan pertumbuhan hasil lebih daripada 150%. Bagi korang yang tidak pernah mendengar mengenai Xiaomi, korang akan terkejut apabila mendengar bahawa bila-bila masa dari sekarang Xiaomi akan menjadi syarikat teknologi terbesar di dunia. Ya, anda mendengar dengan baik, syarikat teknologi terbesar di dunia, malah lebih besar daripada Apple dan Samsung. Dan jika korang ingin mengetahui sesuatu yang lebih dan menarik tentang Xiaomi.


Baru-baru ini Xiaomi telah mengeluarkan sebuah smartphone yang sedang hangat diperkatakan sekarang ini “bezel-less”, Xiaomi Mix. Sementara masih sibuk menunggu kedatangannya di Malaysia jom kita tengok 10 fakta tentang Xiaomi. Teruskan menikmatinya.

1. Xiaomi bermaksud Millet dan Beras yang merupakan satu konsep Buddha, Mi juga adalah singkatan untuk telefon bimbit.

2.Xiaomi dianggap sebagai Apple China. Kebanyakan reka bentuk Xiaomi menyerupai Apple dalam bentuk kemewahan, kesederhanaan dan minimalism.

3. Tiga daripada sembilan kedudukan pemimpin tertinggi dalam Xiaomi kini diduduki oleh bekas pekerja Google. Co-pengasas dan presiden Xiaomi, Lin Bin, bekas Naib Presiden Google China Institute of Engineering dan Engineering Director of Google Global. Pengasas bersama dan naib presiden Xiaomi, Hong Feng, bekas Senior Pengurus Produk Google China yang bertanggungjawab menyelia Google Calendar, Google Mpas dan Google 3D Street View. Naib Presiden Xiaomi, Hugo Barra, bekas Naib Presiden Android Product Management at Google.

4. Xiaomi adalah penjual smartphone ke-3 terbesar dunia dan penjual smartphone nombor satu terbesar di Asia. Pada tahun 2014 mereka berjaya menjual 2.1 juta smartphone hanya dalam satu hari.

5. Xiaomi tidak memiliki kedai fizikal. Mereka menjual produk mereka secara eksklusif secara online menerusi laman web mereka atau melalui reseller seperti Lazada.

6. Xiaomi tidak menggunakan saluran tradisional pengiklanan dan tidak memerlukan sokongan dalam apa jua bentuk.

7.  Xiaomi adalah syarikat teknologi yang paling pesat berkembang di dunia dengan pertumbuhan lebih 150% dalam pendapatan tahun lepas dan kini bernilai ia bernilai hampir $50 bilion.

8. Xiaomi maskot adalah bunny anime dipanggil Mitu yang memakai Ushanka (topi Lei Feng).

9. Xiaomi mula memasuki pasaran Amerika Syarikat dan Eropah pada tahun 2015, dan pada harini ia telah memasuki pasaran Malaysia dan dikelilingi dengan peroduk mereka.

10. Dikatakan bahawa kamera Xiaomi telah terbina dalam teknologi untuk membuat anda kelihatan lebih menarik.

Jom kita layan dokumentari mengenai Syarikat Xiaomi ini.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top