Connect with us

Oh! Media

‘Nak Bantu Bagilah Yang Ada Kualiti, Kenapa Nak Susahkan Pelajar?’ – Syed Saddiq

Trending

‘Nak Bantu Bagilah Yang Ada Kualiti, Kenapa Nak Susahkan Pelajar?’ – Syed Saddiq

Spesifikasi telefon pintar yang diedarkan kerajaan negeri Perak kepada pelajar dari keluarga B40 menimbulkan persoalan apabila ia didakwa berkualiti rendah.

ADVERTISEMENT

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Ahmad Saidi Mohamad Daud walau bagaimanapun berkata, perkara itu setidaknya dapat mengelakkan daripada penyalahgunaan peranti bagi tujuan bermain permainan video.

BACA: Pemberian Telefon Kualiti Rendah Untuk Elak Pelajar Main Game?

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menerusi akaun laman sosialnya memberi respon kepada isu yang sedang hangat diperkatakan itu. Menurutnya, jika ingin membantu, pihak tersebut disarankan memberi peranti yang berkualiti.

Tambahnya lagi, pelajar memerlukan peranti dengan memory yang besar untuk memudahkan mereka mengikuti kelas melalui Google Meet, Telegram, Youtube dan sebagainya.

Bersetuju dengan pendapat ahli parlimen tersebut, orang ramai berkata sesetengah aplikasi pembelajaran sememangnya mempunyai saiz storage yang besar.

Ada juga yang mencadangkan peranti daripada beberapa jenama yang lain di mana spesifikasinya bukan untuk permainan video semata-mata.

Kredit: Syed Saddiq

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas