Connect with us

Oh! Media

Jarang Dilakukan Pemimpin Negara! Tuan Ibrahim Berucap Dalam Bahasa Melayu Di Pentas PBB

tuan ibrahim

Oh! Politik

Jarang Dilakukan Pemimpin Negara! Tuan Ibrahim Berucap Dalam Bahasa Melayu Di Pentas PBB

Sejak semalam tersebar video menunjukkan Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, Menteri Alam Sekitar dan Air berucap di sidang antarabangsa. Persidangan Ke-26 Konvensyen Rangka Kerja Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFCCC COP-26) itu diadakan di Glasgow, Scotland.

ADVERTISEMENT

Apa yang menarik perhatian seluruh rakyat Malaysia adalah apabila Tuan Ibrahim berucap dalam bahasa Melayu di hadapan menteri dari seluruh dunia.

Amat jarang sekali untuk kita melihat pemimpin dari Malaysia menggunakan bahasa Melayu ketika berucap di pentas antarabangsa. Hanya ada beberapa negara sahaja yang akan menggunakan bahasa ibunda mereka seperti Japan, Rusia dan China.

Disebabkan itu, ini ada satu perkara yang boleh dibanggakan. Mungkin akan ada pihak yang akan mendakwa Tuan Ibrahim tidak pandai berbahasa Inggeri. Bagi kami itu bukanlah isunya, kerana setiap persidangan global akan ada penterjemah bahasa.

Tuan Ibrahim menyampaikan ucapan selama tiga minit dengan penampilan segak dan berkopiah hitam. Kemunculan Tuan Ibrahim di COP26 ini sekaligus membidas dakwaan beberapa pihak yang mengatakan beliau tidak hadir ke acara berkenaan.

Kredit: Facebook Kementerian Alam Sekitar dan Air

+ Baca respon pembaca yang di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas