Connect with us

Oh! Media

Mana Yang Betul? Jom Uji Pengetahuan Anda Tentang Ejaan Sebenar Perkataan Bahasa Melayu Ini

Oh! Lifestyle

Mana Yang Betul? Jom Uji Pengetahuan Anda Tentang Ejaan Sebenar Perkataan Bahasa Melayu Ini

Malaysia merupakan sebuah negara yang didiami oleh masyarakat majmuk iaitu terdiri daripada pelbagai kaum atau bangsa yang mencerminkan nilai sebenar tanah air ini.

ADVERTISEMENT

BACA:KUIZ: Mari Uji Pengetahuan Anda Tentang Maksud Perkataan Melayu Dulu-Dulu

Semua kaum di Malaysia sejak dari zaman dahulu lagi telah menggunakan satu bahasa rasmi iaitu bahasa Melayu dan ianya dilihat kekal sehingga ke hari ini.

Namun, adakah kita sedar bahawa ada sesetengah perkataan dalam bahasa Melayu yang sering disalah eja dan dilihat seakan-akan menjadi kebiasaan kepada masyarakat.

Malulah kan kalau kita sendiri berasal dari Malaysia tapi kurang pengetahuan tentang perkara ini. Jadi, apa kata kita uji kemahiran korang dalam mengenal pasti ejaan perkataan bahasa Melayu mana yang tepat. Tunggu apa lagi? Ayuh!

Macam mana? Senangkan! Sebenarnya banyak lagi perkataan-perkataan bahasa Melayu yang sering di salah eja. Korang boleh search sendiri di internet ataupun rujuk Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka.

Biasakan yang betul, betulkan yang biasa. Marilah kita sama-sama memelihara bahasa rasmi ini dalam mengelakkan dari berlaku sebarang salah faham dalam mengeja perkataan dalam bahasa Melayu.

Jangan lupa juga tau untuk share markah korang menerusi ruangan komen!

Kredit: cikgusuhaimin

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas