Connect with us

Oh! Media

Seorang Wanita Menghidap Gangguan Neurologikal Berjaya Buktikan Kekurangannya Bukanlah Penghalang Kejayaan

wanita

Oh! Inspirasi

Seorang Wanita Menghidap Gangguan Neurologikal Berjaya Buktikan Kekurangannya Bukanlah Penghalang Kejayaan

Seorang wanita muda bernama Nisshaa Muniand telah berkongsi mengenai kehidupannya sebelum dan selepas menghidap gangguan neurologikal atau dystonia, serta bagaimana dia belajar untuk mengatasinya. 

ADVERTISEMENT

wanita

Gangguan oleh dystonia

Nisshaa Muniandy yang lahir pada tahun 1996 dan dibesarkan di Bandar Puchong Jaya, Selangor.

Nisshaa juga dilahirkan dalam sebuah keluarga yang penuh kasih, di mana dia adalah anak sulung dan mempunyai dua adik perempuan.

Namun, pada awal usianya keadaan neurologikal dystonia mula menunjukkan tanda-tanda di mana otot seseorang mengecut secara tidak sengaja dan mengakibatkan kekejangan otot yang berterusan.

Wanita

Ketika saya berusia enam tahun, saya perasan bahawa seluruh badan saya mula bergetar tanpa kawalan, hingga pada tahap di mana saya tidak dapat memegang cawan dengan betul. Ini menimbulkan kebimbangan besar bagi ibu bapa saya kerana saya tidak pernah mengalami masalah seperti ini sebelumnya.

Semakin lama, gegaran itu telah merebak bermula dari lengan kiri saya ke leher, di mana saya mengalami ‘tarikan’ yang berterusan yang menyebabkan leher saya bergerak dari belakang ke depan, lalu ke belakang saya, dan akhirnya kepada kedua-dua kaki saya.

Dalam pada itu, Nisshaa turut mengalami banyak kesakitan yang menyukarkan dia untuk mengekalkan postur badan yang normal, apatah lagi berdiri dengan kukuh.

Pada skala 1 hingga 10, kesakitan itu kadang-kadang mencapai tahap 10. Saya masih ingat di mana saya pernah mengalami kesakitan di bahagian belakang saya sehingga tidak dapat berjalan atau berdiri diam dan menyebabkan saya terpaksa terbaring di atas katil selama sebulan.

Wanita

Pada usianya mula mencecah 17 tahun, Nisshaa telah disahkan mengalami dystonia, malah, membuatkannya rasa lega setelah didiagnosis.

Ibu bapa saya terkejut apabila mereka mendengar diagnosis itu, tetapi bagi saya, saya sangat bersyukur kerana akhirnya mengetahui apa yang sebenarnya berlaku pada badan saya dan yakin bahawa ini bukan penyakit yang timbul dari keadaan mental saya, tetapi sebenarnya satu keadaan perubatan yang sah.

Pada awalnya, saya takut dengan keadaan saya, tetapi setelah saya melakukan penyelidikan tentang dystonia di Internet, saya mula memahaminya dengan lebih baik dan berhubung dengan mereka dalam komuniti yang sama, di mana saya belajar bagaimana untuk hidup dengan keadaan saya.

Belajar untuk berjalan semula

Wanita muda ini tekad untuk mengubah nasib hidupnya dan mula menghadiri sesi fisioterapi untuk mendapatkan semula kemampuannya berjalan, yang sedikit demi sedikit telah hilang kerana duduk dalam kerusi roda untuk tempoh yang lama.

Wanita

Ketika saya berada di awal usia 20-an, saya pergi menjalani fisioterapi hanya untuk melatih diri saya untuk berjalan semula dan dengan perlahan-lahan saya mampu berdiri serta bersenam untuk tempoh yang lebih lama. Sekarang, saya boleh berdiri selama maksimum dua jam.

Dengan pencapaian yang mengagumkan ini, Nisshaa, yang merupakan seorang guru separuh masa dan memiliki Ijazah Master dalam Kajian Bahasa Inggeris dari Universiti Malaya (UM), juga dapat mengajar kelas kepada sekumpulan pelajar selama dua jam secara berterusan sambil berdiri.

Wanita

Saya sangat suka mengajar dan berasa seronok semasa menjalankan pengajaran. Sebenarnya, saya jujur ​​tidak dapat mengingat bahawa saya pernah mengalami kesakitan semasa mengajar pelajar-pelajar saya.

Pelajar-pelajar saya juga sangat memahami tentang keadaan saya dan mereka benar-benar sangat menikmati pelajaran saya!

Mula menulis puisi

Selain daripada mengajar, Nisshaa juga mahir dalam menulis puisi, di mana dia telah menulis lebih dari 100 puisi dan turut mempunyai akaun Instagram khas untuk ini.

Wanita

Wanita

Nisshaa memberitahu cintanya terhadap puisi bermula apabila dia menyertai kelab sastera semasa tahun-tahun awalnya dan mendapati ia merupakan cara yang sangat baik baginya untuk mengungkapkan pemikiran dan emosinya dalam menghidap dystonia.

Saya mempunyai rancangan untuk menerbitkan puisi-puisi saya agar dapat dibaca dan dinikmati oleh orang ramai dan telah menghubungi beberapa penerbitan, di mana saya berharap untuk melihatnya menjadi kenyataan pada tahun depan.

Deep Brain Stimulation (DBS)

Buat masa ini, Nisshaa sedang mengambil ubat yang membantu otot-ototnya untuk berehat, dan membantu mengurangkan kesakitan serta membolehkannya tidur dengan lebih baik.

Walau bagaimanapun, simptom-simptomnya masih lagi ada dan menyebabkan ketidakselesaan yang besar terhadapnya.

Pada bulan lalu, doktor telah mencadangkan agar dia menjalani pembedahan Deep Brain Stimulation (DBS), suatu prosedur yang melibatkan pemasangan elektroda yang menghantar isyarat elektrik ke bahagian otak yang bertanggungjawab terhadap pergerakan badan, dengan demikian mengurangkan kontraksi otot yang tidak terkawal.

Wanita

Jumlah stimulasi yang dihantar ke otak dikawal oleh peranti yang mirip dengan pacemaker yang diletakkan di bawah kulit di bahagian atas dada.

Namun begitu, seperti kebanyakan prosedur pembedahan, DBS tidak datang dengan harga yang murah dan ia akan menelan belanja sebanyak RM68,000 untuk kedua-dua pembedahan dan bateri bekas untuk pacemaker tersebut.

Malah, bagi membiayai kos pembedahan berkenaan Nisshaa memulakan inisiatif pengumpulan dan berjaya mengumpulkan lebih daripada RM112,000 setakat ini. 

Saya berkongsi pautan pengumpulan dana di media sosial dan ia menjadi viral. Ramai orang yang memberikan bantuan kepada saya dan saya sangat bersyukur kepada mereka.

Tambahan,  pengumpulan dana itu kini telah mencukupi untuk membeli bateri baru beserta perlindungan insurans perubatan, yang berharga RM100,000.

‘Penerimaan adalah kunci’

Sepanjang perkongsian mengenai kehidupannya, Nisshaa tetap tersenyum lebar walaupun terpaksa hidup dengan keadaan yang kurang baik.

Apabila ditanyakan bagaimana dia dapat terus maju menghadapi kekurangan fizikal dan mental yang begitu hebat, dan inilah yang dikatakannya:

Ketika saya masih muda, saya sangat terluka (oleh kata-kata yang diucapkan kepada saya), tetapi sekarang yang saya sudah lebih tua, itu tidak mengganggu saya lagi kerana yang mengalami kesakitan adalah saya. Kata-kata mereka tidak berarti bagi saya.

Wanita muda ini juga menggalakkan orang lain yang mempunyai kecacatan fizikal seperti dirinya untuk belajar menerima dan mencintai diri mereka seadanya.

Wanita

Penerimaan adalah kunci. Terimalah diri anda seadanya dan dengan perlahan-lahan, anda akan menemui keunikan anda sendiri. Walaupun anda mungkin merasa kesepian dalam perjalanan anda, saya melihatnya sebagai satu berkat juga kerana ia membolehkan anda membentuk jalan unik anda sendiri.

Terdapat bilion-bilion orang di dunia ini, namun tidak ada satu pun cap jari kita yang sama. Ini menunjukkan bahawa kita masih boleh berbeza dan terus membentuk jalan kita dengan indah.

BACA: Kekal Positif Walaupun Kehidupan Gelap Selepas Kemalangan, Wanita Kongsi Perkara Menarik Selepas Buta

Sebelum ini kami ada kongsikan mengenai kisah seorang wanita mengalami kemalangan teruk yang mengakibatkan retak di bahagian tempurung kepala sehingga hilang deria penglihatan atau buta selamanya.

Kredit: WeirdKaya

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Kita minta kuasa netizen lah untuk tolong pak cik dengan mak cik ni. Kesian dekat depa.

♬ original sound – Oh! Media – Oh! Media

  • wanita
  • wanita

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas