Connect with us

Oh! Media

#RENUNGAN Air Tasik Tabari Akan Kering Diminum Yakjuj Makjuj Tanda Kiamat Bakal Tiba, Betul Ke?

Oh! Islam

#RENUNGAN Air Tasik Tabari Akan Kering Diminum Yakjuj Makjuj Tanda Kiamat Bakal Tiba, Betul Ke?

Rasanya semua tahu yang kedatangan Dajjal adalah salah satu petanda besar kiamat akan tiba. Manakala sebelum munculnya Dajjal pula, difahamkan yang air Tasik Tabari atau Laut Galilee akan kering diminum Yakjuj Makjuj.

ADVERTISEMENT

BACA : #RENUNGAN Buat Swab Test Batal Puasa Atau Tidak? Ini Penjelasan Mufti..

Mesti ramai antara korang yang tertanya-tanya adakah benar perkara tersebut kan? Meh sini kami nak share pandangan dan penjelasan dari Mufti Wilayah Persekutuan.

Ini penjelasan Mufti..

Sebelum kami menceritakan tentang perihal keringnya Tasik Tabari di akhir zaman dari sudut kesahihannya dengan berpandukan kepada nas-nas sama ada daripada al-Quran ataupun hadith Nabi SAW, alangkah baiknya jika kita mengetahui akan kedudukannya terlebih dahulu berdasarkan maklumat yang terdapat di dalam Wikipedia.

Laut Galilee, juga Tasik Gennesaret, Tasik Kinneret, Laut Tiberias atau Tasik Tiberias (Bahasa Ibrani: יםכנרת‎, Bahasa Arab: بحيرة طبرية‎) terletak berdekatan dengan Bukit Golan. Ia merupakan tasik air tawar terbesar di Timur Tengah dan memiliki ukur lilit sepanjang kira-kira 53 km (33 batu) kira-kira 21 km (13 batu) panjang dan 13 km (8 batu) lebar. Tasik ini memiliki keluasan sebanyak 166 km² dan kedalaman maksima kira-kira 43 m (141 kaki). Pada kedalaman 209 meter di bawah paras laut, ia merupakan tasik air tawar terendah di bumi dan tasik kedua terendah di dunia (selepas Laut Mati iaitu sebuah tasik air masin).

Kinneret adalah terletak jauh di dalam Lurah Gelinciran Besar Jordan, sebuah lembah yang disebabkan oleh pemisahan plat-plat Afrika dan Plat Arab dan punca airnya sebahagian datang daripada mata air bawah tanah meskipun begitu punca utamanya adalah daripada Sungai Jordan yang mana mengalir melaluinya dari utara ke selatan. Keadaan ini bergantung kepada gempa bumi dan pada masa lalu oleh aktiviti gunung berapi. Ini dapat dibuktikan dengan penemuan banyak basalt dan batu igneus lain yang mentaksifkan geologi kawasan Galilee.

Berdasarkan soalan di atas, kami akan menyertakan sebahagian teks hadith yang menceritakan perihal keadaan tersebut sebagaimana yang diriwayatkan oleh Imam Muslim di dalam hadith yang panjang riwayat:

Daripada al-Nawwas bin Sam’an RA, bahawa Nabi SAW telah bersabda:

وَيَبْعَثُ اللهُ يَأْجُوجَ وَمَأْجُوجَ، وَهُمْ مِنْ كُلِّ حَدَبٍ يَنْسِلُونَ، فَيَمُرُّ أَوَائِلُهُمْ عَلَى بُحَيْرَةِ طَبَرِيَّةَ فَيَشْرَبُونَ مَا فِيهَا، وَيَمُرُّ آخِرُهُمْ فَيَقُولُونَ: لَقَدْ كَانَ بِهَذِهِمَرَّةً مَاءٌ

Maksudnya: “Allah SWT akan mengutuskan Ya’juj dan Ma’juj dan mereka akan datang dari segala penjuru dengan begitu cepat. Mereka akan melalui Tasik Tabari dan akan meminum apa yang ada di dalamnya (sehingga kering) sehinggakan yang terakhir daripada kalangan mereka berkata: Tadi ada air di tasik ini.” [Riwayat Muslim (2937)].

Imam Mulla Ali al-Qari ketika mensyarahkan hadith mengatakan bahawa Ya’juj dan Ma’juj akan meminum air daripada Tasik Tabari ini sehingga yang terakhir atau salah seorang daripada mereka akan berkata bahawa dahulunya tasik atau tempat ini mempunyai air yang banyak. [Lihat: Mirqah al-Mafatih, 8/3463] Di samping itu juga, Imam al-Qurtubi ada menyebutkan di dalam kitabnya bahawa Ya’juj dan Ma’juj ini akan meminum air daripada Tasik Tabari ini. [Lihat: al-Tazkirah, 779].

Justeru, di dalam hadith jelas menyatakan bahawa air di Tasik Tabari akan kering akibat diminum oleh Ya’juj dan Ma’juj apabila mereka muncul di akhir zaman nanti dan ini juga menunjukkan bilangan Ya’juj dan Ma’juj begitu ramai disebabkan itu al-Quran dan Nabi SAW menyatakan bahawa mereka iaitu Ya’juj dan Ma’juj akan keluar dengan meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi.

Firman Allah SWT:

حَتَّىٰ إِذَا فُتِحَتْ يَأْجُوجُ وَمَأْجُوجُ وَهُم مِّن كُلِّ حَدَبٍ يَنسِلُونَ

al-Anbiya’: 96

Maksudnya: “(Demikianlah keadaan mereka) sehingga apabila terbuka tembok yang menyekat Yakjuj dan Makjuj, mereka akan meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi.”

Maknanya, peristiwa yang mengatakan Tasik Tabati akan kering adalah hadis sahih. Allahu.. Semoga kita semua dilindungi dan dimasukkan ke dalam golongan orang-orang yang beriman.

Kredit: Mufti Wilayah Persekutuan 

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

Ke Atas