Connect with us

Oh! Media

“Dah Macam Jual Bini” – Mufti Perlis Beri Teguran Isu ‘Unboxing Pengantin’

Oh! Islam

“Dah Macam Jual Bini” – Mufti Perlis Beri Teguran Isu ‘Unboxing Pengantin’

Baru-baru ini menjadi trending ‘unboxing pengantin’ di media sosial yang memaparkan si suami membantu isteri membuka tudung secara perlahan-lahan.

ADVERTISEMENT

BACA : Trend ‘Unboxing Pengantin’ Makin Menjadi-Jadi, PU Syed Beri Teguran Pedas

Menurut laporan Berita Harian, perbuatan tersebut dilihat seperti ‘menjual diri’ dan perkara ini dikatakan sendiri Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Kebanggaan dan kesombongan untuk menunjukkan apa yang aku ada dan apa yang orang lain tiada sehingga ada yang terpengaruh dengan memuat naik kandungan unboxing isteri semata untuk mendapat like (tanda suka) yang banyak dalam media sosial.

Demi ‘like’ dan komen

Kalau korang perasan, banyak je ‘content’ yang mengarut dan melampaui batas dibuat bagi memperoleh like dan komen, betul tak?

Kadang-kadang mereka ini membuat trend yang melampaui batas sampai mendedahkan isteri sendiri.

Beliau juga turut berkata terdapat hadis riwayat Al-Bukhari bahawa Nabi Muhammad SAW tidak membenarkan isteri bercerita mengenai tubuh badan perempuan lain kepada suaminya. Ini disebabkan perkara tersebut dapat menaikkan syahwat suaminya kepada perempuan lain.

Kalau boleh, jangan terlampau ikut trend macam ‘unboxing by husband’ ni. Tahu niat asal sebenarnya nak kongsi kegembiraan, tapi bila jadi macam ni dah macam jual isteri.

Kredit: Berita Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

Ke Atas