Connect with us

Oh! Media

Zakir, Yew Yin Dan Dong Zong Akan Direkod Keterangan, Kata Pihak Polis

Umum

Zakir, Yew Yin Dan Dong Zong Akan Direkod Keterangan, Kata Pihak Polis

Dr Zakir Naik, Tan Sri Koo Yew Yin dan Pengerusi Dong Zong, Tan Tai Kim adalah pihak yang akan direkodkan keterangan setelah menerima laporan berhubung kenyataan yang mereka yang dianggap mampu menggugat kestabilan dan keamanan negara.

Untuk Dr Zakir Naik, beliau direkodkan keterangan kerana laporan mengatakan beluar mengeluarkan kenyataan bahawa kaum India di Malaysia tidak menyokong Perdana Menteri Malaysia, sebaliknya menyokong Perdana Menteri India, Narendra Modi. Di samping itu, pedndakwah bebas berkenaan dilaporkan mengeluarkan kenyataan meminta kaum Cina keluar dari Malaysia.

Bgai Tan Sri Koo Yew Yin, ahli perniagaan berkenaan akan direkod keterangannya berhubunng laopran beliau yang mengeluarkan kenyataan menghina Angkatan Tnetera Malaysia dengan mengatakan bahawa anggota tentaera hanya makan dan tidur sahaja dilaman bog milik beliau.

Dong Zong pula, pengerusinya, Tan Tai Kim, dalam masa terdekat akan juga direkod keterangannya berhubung kenyataannya yang mengatakan langkah kerajaan untuk memperkenalkan tulisan jawi di sekolah vernakular sebagai satu bentuk islamisasi.

Zakir dan Dong Zong akan disiasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan, iaitu sengaja mengaibkan dengan niat membangkitkan pecah keamanan. Manakala Yew Yin, disiasat mengikut Seksyen 505 (C) Kanun Keseksaan, iaitu niat mengapikan mana-mana golongan melakukan sesuatu kesalahan terhadap mana-mana golongan lain.

Sumber : Sinar Harian

+ Baca respon pembaca Oh! Media.


Oh! Travel


Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top