Connect with us

Oh! Media

Warga Syria Hassan al Kontar Akhirnya Ditahan Di KLIA 2

Umum

Warga Syria Hassan al Kontar Akhirnya Ditahan Di KLIA 2

Seorang lelaki warga Syiria Hassan al Kontar yang pernah viral dan dikatakan tinggal di kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 sejam Mac lalu  kini ditahan pihak polis.

ADVERTISEMENT

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, pihaknya akan menunggu siasatan polis selesai, sebelum diambil alih oleh Jabatan Imigresen.

Kita akan terus laksanakan kerjasama dengan kedutaan Syria untuk mengeluarkan dia dari negara kita.

“Dia tidak mahu balik ke Syria, katanya kerana tidak mahu jadi tentera atau apa juga alasannya. Bagaimanapun, kita kena ada penutup (penyelesaian) kerana dia memalukan negara kita,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Pelancaran Narrowcasting Media dan Visa Pas Versi Baharu di Putrajaya, hari ini.

Mustafar berkata, Hassan masuk ke Malaysia pada Mac lalu dan selepas pasnya tamat tempoh, dia masuk ke Kemboja.

“Di sana, dia tidak dibenarkan masuk kerana sebab tertentu dan dia balik ke Malaysia. Dia usahakan pelbagai cara dan keluarkan kenyataan yang memalukan negara kita di media sosial.

“Ketetapan kita ambil kerana dia berada di kawasan larangan apabila pas pelepasan dan ketetapan visa pun sudah tidak ada, maka tindakan diambil,” katanya.

Hassan, 36, mendakwa tinggal di klia2 sejak 7 Mac lalu kerana bimbang akan ditangkap jika pulang ke Syria.

Langkah ini jugak terpaksa diambil kerana Hassan selalu menghantar video di blog tentang kehidupannya sehingga mendapat perhatian kumpulan hak asasi manusia dan media antarabangsa,

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas