Connect with us

Oh! Media

Trak Bantuan Malaysia Membuatkan Penduduk Palu Tersenyum

Umum

Trak Bantuan Malaysia Membuatkan Penduduk Palu Tersenyum

Setelah beberapa minggu Palu Indonesia delanda bencana gempa dan tsunami yang menyebabkan bayak kematian membuatkan banyak negara datang memberikan bantuan. Malaysia seperi biasa tidak ketinggalan untuk terlibat dalam misi bantuan kemanusiaan ini.

Senyuman manis terukir dikalangan penduduk Palu setelah melihat kehadiran 10 buah ‘trak Malaysia’ di Jalanan Kota Palu berlatarkan  runtuhan banggunan.

Trak bantuan Malaysia yang ditutupi dengan bendera Malaysia yang besar itu membawa muatan barangan keperluan seperti 3000 pek makanan, 2000 pek kebersihan, 20000 pek solat yang mengandungi sejadah dan telekunng serta kelengkapan untuk ibu mempunyai anak kecil seperti susu bayi, susu ibu mengandung, lampin bayi dan tuala wanita.

Bantuan ini dilihat sangat tepat pada waktunya memandangkan penduduk yang ditimpa bencana semakin sukar untuk mencari keperluan asas.

Trak yang membawa bekalan itu selamat tiba di Palu selepas menempuh perjalanan darat sejauh lebih 900 kilometer dari Makassar dengan perjalanan memakan masa kira-kira 37 jam.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top