Connect with us

Oh! Media

Tiga Chef Wakil Malaysia Juara Piala Dunia Pastri 2019 di Perancis

Umum

Tiga Chef Wakil Malaysia Juara Piala Dunia Pastri 2019 di Perancis

Piala Dunia Pastri 2019 yang diadakan di Lyon, Perancis pada 27 hingga 28 Januari telah meletakkan tiga nama chef Malaysia yang berjaya mendapat tempat pertama dan mengharumkan nama Malaysia.

Kejayaan yang dirangkul oleh ketiga-tiga chef pastri, Wei Loon Tan, Otto Tay dan Ming Ai Loi lebih manis selepas berjaya mengatasi wakil tuan rumah yang sebelum ini bergelar juara untuk edisi 2017.

Wakil Malaysia berjaya mengalahkan wakil dari Jepun yang berada di tempat kedua dan wakil Itali yang berada di kedudukan ketiga.

Dalam saingan kali ini, sebanyak 21 wakil turut serta mewakili negara berbeza bagi merebut trofi paling berprestij dalam dunia pastri.

Setiap negara yang diwakili 3 peserta mempunyai masa selama 10 jam untuk menyediakan beberapa juadah antaranya 3 pencuci mulut coklat cara Valrhona, 19 jenis pencucui mulut dihidang diatas pinggan dan 3 pencuci mulut jenis buah beku daripada variasi capfruit.

Untuk kali ini, dikatakan penganjur menampilkan sedikit kelainan apabila setiap hidangan perlu mencerminkan gaya hidup vegetarian.

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top