Connect with us

Oh! Media

Pusat Tahfiz Diberi Masa Untuk Berdaftar Dengan JAWI dan DBKL Bagi Jamin Keselamatan

Oh! Politik

Pusat Tahfiz Diberi Masa Untuk Berdaftar Dengan JAWI dan DBKL Bagi Jamin Keselamatan

Hari ini, Kementerian Wilayah telah mengeluarkan arahan dan memberi tempoh sehingga hujung tahun ini kepada pusat-pusat tahfiz yang beroperasi di sekitar ibu negara untuk berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

ADVERTISEMENT

Ini dilihat bagi menjamin dan memastikan keselamatan, kebajikan dan pembelajaran pelajar-pelajar tahfiz berada dalam keadaan baik dan dikawal, jelas menteri, Khalid Abdul Samad.

“Laporan sesetengah media yang pusat-pusat tahfiz di Kuala Lumpur tidak berdaftar akan segera ditutup adalah tidak tepat dan salah lapor.

Dalam usaha pendaftaran ini, Kementerian Wilayah akan bekerjasama dengan Jawi untuk mendaftarkan semua pusat tahfiz ini,” katanya.

Khalid berkata, DBKL dengan kerjasama Bomba dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan memeriksa keadaan fizikal pusat-pusat tahfiz untuk memenuhi keperluan minimum dari segi keselamatan dan keselesaan, manakala Jawi pula melihat aspek kurikulum dan pembelajaran pelajar.

Katanya, kementerian akan mempertimbangkan sokongan yang sewajarnya bagi membantu pusat-pusat tahfiz yang gagal memenuhi keperluan keselamatan dan keselesaan sebelum didaftarkan bagi kebaikan pelajar.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

Ke Atas