Connect with us

Oh! Media

Presiden Baharu Mexico Mulakan Langkahnya Setelah 89 Tahun Diperintah Dua Parti

Oh! Politik

Presiden Baharu Mexico Mulakan Langkahnya Setelah 89 Tahun Diperintah Dua Parti

Mexico kini telah memperoleh seorang presiden baharu dan antara langkah pertama yang dilakukan presiden baharu tersebut adalah dengan menjual pesawat besar mewah yang selalu digunakan untuk membawa bekas presiden Mexico tersebut.

“Kami menjual semua pesawat dan helikopter yang digunakan pemimpin korup terdahulu,” kata Presiden Andres Manuel Lopez Obrador.

Pesawat Boeing 787 Dreamliner telah diumumkan untuk penjualan pesawat itu dalam waktu terdekat, kata Menteri Kewangan, Carlos Urzua.

Urzua berkata, pesawat presiden berharga AS$218 juta (RM911 juta) dibeli pada penghujung 2012 adalah salah sebuah 60 buah pesawat milik kerajaan yang bakal dijual, termasuk 70 buah helikopter.

Selain itu, bagi menghapuskan amalan pembaziran kerajaan terdahulu, mereka turut mengumumkan beberapa janji kempen, termasuk menamatkan bayaran pencen bekas presiden dan memotong bayaran pencen pegawai kanan kerajaan sebagai satu langkah penjimatan.

Presiden baharu Mexico itu juga mengarahkan agar kediaman rasmi presiden di Los Pinos yang berusia lebih lapan dekad itu, dijadikan pusat budaya kerana beliau memilih untuk tidak tinggal di kediaman itu.

Kemenangan besar Lopez Obrador pada pilihan raya Julai lalu memberi nafas baharu kepada rakyat Mexico yang diperintah dua parti yang sama selama 89 tahun.

 + Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

Trending

ITTIFY

To Top