Connect with us

Oh! Media

Polis Periksa Rumah Yang Banyak Kereta Pada Sambutan Aidilfitri Tahun Ini

Umum

Polis Periksa Rumah Yang Banyak Kereta Pada Sambutan Aidilfitri Tahun Ini

Seperti sedia maklum, kes penularan wabak COVID-19 kian meningkat dan terdapat beberapa kes individu dikesan menyalahgunakan kebenaran untuk merentas negeri atas tujuan peribadi.

ADVERTISEMENT

Susulan itu, Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) katanya melakukan rondaan dan pemeriksaan dari rumah ke rumah pada sambutan Hari Raya Aidilfitri ini seperti yang dilaksanakan tahun lalu. Ha korang dah ready ke?

Ini sebenarnya sebagai langkah memastikan kadar pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dalam memutuskan rantaian wabak COVID-19 berada pada tahap baik.

Menurut Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Rahim Jaafar berkata, rondaan itu dilakukan bagi memastikan tiada mana-mana pihak ataupun individu yang dikesan merentas negeri tanpa kebenaran.

Rentas negeri dicadang tangguh

Tambahnya, pematuhan SOP ada kalanya diingkari segelintir pihak dengan mengambil peluang merentas negeri ketika cuaca yang tidak mengizinkan pihak berkuasa melakukan kawalan dan pemeriksaan.

Nampaknya tahun ini, pihak polis akan menggunakan strategi yang sama seperti tahun lalu dengan mengadakan pemeriksaan dari rumah ke rumah.

Hati-hati, ada yang memerhati!

Kredit : Free Malaysia Today

+Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis di Oh! Media. Berkongsi mengenai isu viral dan info terkini

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top