Connect with us

Oh! Media

Hadiah Pertandingan Kayuh Basikal Terlalu Ciput, Ini Jawapan Dari Khairy Jamaludin

Umum

Hadiah Pertandingan Kayuh Basikal Terlalu Ciput, Ini Jawapan Dari Khairy Jamaludin

Semalam tersebarnya gambar pemenang-pemenang pertandingan Junior Cycling Malaysia yang menerima hadiah yang dianggap terlampau ‘Ciput’.

Rata-rata pengguna Facebook mengkritik hebat penganjur kerana jumlah hadiah bernilah RM50 hingga RM10 kepada peserta kanak-kanak amatlah kecil nilainya.

Namun, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaludin tampil memberi penjelasan berkaitan isu tersebut dan tidak menafikan jumlah yang diberikan adalah kecil.

Terima kasih atas segala pandangan yang diberi tentang program Junior Cycling Malaysia (JCM) anjuran Kementerian Belia dan Sukan melalui Majlis Sukan Negara (MSN). JCM adalah program pembangunan bakat untuk sukan basikal dan telah bermula pada hari Sabtu 9 April di Serdang, Selangor. Sirkit JCM akan jelajah ke setiap negeri sampai ke hujung tahun ini.

Walaupun saya banyak promosikan JCM, ia hanya mendapat perhatian orang ramai apabila gambar-gambar semasa penyampaian hadiah disebarkan secara viral. Ramai yang menegur dan mengkritik jumlah wang yang kecil untuk pemenang kategori bawah umur 11 dan 9. Mereka telah menerima RM30 hingga RM10.

Saya akui, jumlah wang yang diberikan sebagai hadiah kemenangan memang kecil. Pihak JCM memilih untuk buat demikian sebab yang paling penting untuk kategori umur kanak-kanak adalah minat, pengalaman penyertaan dan kemahuan untuk menang bukan kerana habuan wang. Jika dari peringkat kanak-kanak kita sudah biasakan mereka dengan hadiah wang tunai, saya risau mereka akan lupakan matlamat utama mereka berjuang dalam sukan.

We want them to grow up with the right values and attitude. Yes, money is important and if they do well in sports, they will be financially rewarded later on but let’s not spoil them from when they are young. Let them want to win for the sake of winning, to be the best not because of money but because of determination and honour.

Lagi pun, segala hadiah kemenangan telah pun diberitahu kepada semua peserta sebelum pendaftaran dan dipaparkan dalam laman web JCM, jadi tidak timbul isu mereka tak tahu atau tidak dihargai. Rata-rata parents yang bawa anak mereka tak fikir soal hadiah wang tetapi telah mengorbankan masa mereka kerana minat anak-anak mereka dalam sukan basikal. And they were happily there supporting their kids.

Kalau ada perkara yang perlu diperbetulkan adalah pemberian mock cheque kepada pemenang-pemenang. Itu akan dihentikan untuk acara-acara JCM kelak.

JCM creates a pathway for champions. Who want to win because of honour. For more information please check out www.jcm.my

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top