Connect with us

“Pantai” Memang Banyak Bunian! Kata Penduduk Kampung

Umum

“Pantai” Memang Banyak Bunian! Kata Penduduk Kampung

Sumber dari Pantai Hill Watch

Kedengaran agak janggal bagi mereka yang tidak mempercayai kewujudan alam ghaib seperti bunian. Namun ia menjadi kepercayaan kepada mereka yang mengakui kewujudan alam ghaib yang tidak dapat dilihat secara oleh mata kasar manusia.

Pantai merupakan sebuah mukim yang berada dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Lengggeng terdiri daripada 15 buah kampung yang dikata mempunyai penempatan bunian.

Penduduk kamoung mengakui sering terjadi kejadian orang sesat atau hilang ketika mendaki Gunung Berembun yang terletak tidak jauh dari Pekan Pantai. Kisah keberadaan penempatan bunian berkenaan diceritakan dari generasi ke generasi walaubagaimanapun mereka tidak mengetahui lokasi sebenar “perkampungan” tersebut.

Perihal penempatan bunian berkenaan dikuatkan lagi dengan pengakuan salah seorang penduduk kapung yang berkhawin dengan orang bunian.

Disamping itu, ada juga kisah penduduk kampung yang akan pergi ke kawasan jeram yang berada tidak jauh dari Kampung Kolam Airuntuk “meminjam” pinggan mangkuk. Dipetik dari Sinar Harian, Keesokannya pinggan mangkuk itu akan didapati di situ. Khabarnya lama-kelamaan tidak ada lagi sebab penduduk tidak pulangkan semula pinggan yang pecah.

Ada juga dakwaan pemandu bas yang meihat orang berarak seperti sedang melangsungkan kenduri khawin, tetpi sebenarnya tidak wujud.Berdasarkan kisah-kisah tersebut, ada yang menyimpulkan bahawa Nora Anne yang hilang selama 10 hari, adalah disebabkan disorokkan oleh bunian.

Kata Shaari MD Arshad, Shaari berkata, jika kes melibatkan pendaki Gunung Berembun, ia sudah menjadi perkara biasa namun boleh dikesan dalam tempoh beberapa jam.

Sumber : Sinar Harian

+ Baca respon pembaca Oh! Media.


Oh! Travel


Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

To Top