Connect with us

Oh! Media

Pahala Solat Dalam Keadaan Duduk

Umum

Pahala Solat Dalam Keadaan Duduk

SOALAN:
Benarkah orang yang sihat dimakruhkan solat sunat dalam keadaan duduk? Jika orang yang sakit terpaksa solat dalam keadaan duduk adakah benar bahawa dia hanya mendapat separuh sahaja pahalanya?

JAWAPAN:
Orang yang sihat tetapi dia solat dalam keadaan duduk maka perbuatannya itu adalah harus bukannya makruh, tetapi jika dia solat dalam keadaan berdiri maka ialah yang afdhal.

Orang yang dapat separuh pahala itu ialah orang sihat yang solat sunat dalam keadaan duduk. Adapun orang sakit yang solat duduk itu maka pahalanya sama seperti solat berdiri. Ada pun solat wajib maka tidak harus sama sekali dia solat dalam keadaan duduk melainkan kerana uzur.

Dari Imran bin Husain r.a berkata: Aku bertanyakan Nabi saw tentang seorang lelaki yang solat sunat dalam keadaan duduk maka Nabi saw menjawab:

مَنْ صَلَّى قَائِمًا فَهُوَ أَفْضَلُ، وَمَنْ صَلَّى قَاعِدًا فَلَهُ نِصْفُ أَجْرِ القَائِمِ، وَمَنْ صَلَّى نَائِمًا فَلَهُ نِصْفُ أَجْرِ القَاعِدِ
“Siapa yang solat berdiri maka ialah yang afdhal dan siapa yang solat dalam keadaan duduk maka baginya separuh pahala solat berdiri. Dan siapa yang solat berbaring maka baginya separuh pahala solat duduk.” (Riwayat al-Bukhari)

Adapun orang yang uzur yang solat duduk maka pahalanya tidak berkurang sebagaimana dia solat berdiri ketika dia sihat.

Dari Abu Musa Al- Asy’ari r.a katanya Nabi saw bersabda:

إذَا مَرِضَ الْعَبْدُ أَوْ سَافَرَ كُتب مِثْلُ مَا كَانَ يَعْمَلُ مُقِيمًا صَحِيحًا
“Apabila seorang itu sakit atau dalam musafir nescaya ditulis pahala seperti dia kerjakannya ketika sedang mukim dan sihat.” (Riwayat al-Bukhari)

Berkata Imam Nawawi:

أجمعت الْأُمَّةُ عَلَى أَنَّ مَنْ عَجَزَ عَنْ الْقِيَامِ فِي الْفَرِيضَةِ صَلَّاهَا قَاعِدًا، وَلَا إعَادَةَ عَلَيْهِ، قَالَ أَصْحَابُنَا: وَلَا يَنْقُصُ ثَوَابُهُ عَنْ ثَوَابِهِ فِي حَالِ الْقِيَامِ؛ لِأَنَّهُ مَعْذُورٌ
“Telah ijma’ oleh umat atas bahawa siapa yang uzur dari berdiri pada solat fardhu maka harus dia solat duduk, tidak perlu diulangi. Berkata Ashab kami: Tiada kurang pahalanya dari pahala solat ketika berdiri kerana dia dalam keadaan uzur.” (Kitab Majmu’ Syarah Muhazzab)

Wallahua’lam.

Oleh: Ustaz Azhar Idrus
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media


Oh! Youtube


Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top