Connect with us

Oh! Media

Nafkah Bagi Wanita Bekerjaya

Umum

Nafkah Bagi Wanita Bekerjaya

SOALAN:
Isteri mempunyai pekerjaan dan pendapatan sendiri. Adakah masih wajib suaminya memberi nafkah kepadanya?

JAWAPAN:
Wajib atas suaminya memberi nafkah kepada isteri sama ada isterinya itu miskin atau kaya dan sama ada isterinya ada pendapatan sendiri atau tiada.

Tersebut dalam himpunan fatwa negeri Mesir:

نفقة الزوجة واجبة على زوجها وإن كانت تعمل؛ فقد ثبت وجوب نفقة الزوجة بالكتاب والسنة والإجماع
وأما الإجماع: فقد اتفق أهل العلم على وجوب نفقات الزوجات على أزواجهن إذا مكنت المرأة زوجها منها، وكانت مطيقة للوطء، ولم تمتنع عنه لغير عذر شرعي.
“Bermula nafkah isteri itu wajib ia atas suaminya sekalipun isteri itu bekerja. Maka sungguh telah tetaplah wajib memberi nafkah akan isteri itu dengan nas al-Quran, sunnah dan ijma’. Dan adapun ijma’ maka telah sepakat sekalian ulama’ atas wajib nafkah isteri itu atas suami apabila isteri itu telah tinggal bersama suaminya dan layak untuk dijimak dan tiada terhalang darinya tanpa sebarang uzur syarak.”

Berkata Imam Ibnu Qudamah:

وعلى الزوج نفقة زوجته، ما لا غناء بها عنه، وكسوتها، وجملة الأمر أن المرأة إذا سلمت نفسها إلى الزوج، على الوجه الواجب عليها، فلها عليه جميع حاجتها؛ من مأكول ومشروب وملبوس ومسكن
“Dan atas suami membayar nafkah isterinya iaitu perkara yang tidak dapat tidak dari keperluan dan pakaian. Dan apabila isteri telah menyerah dirinya bagi suaminya atas jalan yang wajib maka suami wajib memberi nafkh isterinya itu daripada makanan dan minuman dan pakaian dan tempat tinggal.” (Kitab Al-Mughni)

Wallahua’lam.

Oleh: Ustaz Azhar Idrus
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media


Oh! Makan


Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top