Connect with us

Oh! Media

Muazzin Terkentut Ketika Sedang Melaungkan Azan

Umum

Muazzin Terkentut Ketika Sedang Melaungkan Azan

Soalan:
Saya bertugas sebagai seorang bilal di salah sebuah masjid. Ada satu hari tu saya bertugas, semasa sedang khusyuk melaungkan azan, tiba-tiba saya terkentut. Adakah saya perlu teruskan azan atau berhenti untuk ambil wudhu’? Tolong saya ustaz sebab bila terkentut, hilang habis khusyuk saya untuk azan. Mohon pencerahan.

ADVERTISEMENT

Jawapan:
Azan merupakan salah satu daripada syiar Islam yang sangat besar. Dari segi syarak ianya bermaskud perkataan yang khusus yang mana ianya dilaungkan untuk memberitahu tentang telah masuknya waktu solat fardu. Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Malik Bin Al-Huwairith. Kata beliau:


أَتَيْتُ النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- أَنَا وَصَاحِبٌ لِى فَلَمَّا أَرَدْنَا الإِقْفَالَ مِنْ عِنْدِهِ قَالَ لَنَا إِذَا حَضَرَتِ الصَّلاَةُ فَأَذِّنَا ثُمَّ أَقِيمَا وَلْيَؤُمَّكُمَا أَكْبَرُكُمَا
Aku dan sahabatku datang untuk bertemu dengan Nabi SAW. Apabila kami mahu pulang, Rasulullah SAW bersabda: “Jika masuk waktu solat maka azanlah dan kemudian laungkan iqamah. Biarkan orang yang paling tua dari kalangan kalian yang menjadi imam.” [Riwayat Muslim (1570)]

Imam Al-Nawawi menyebut bahawa hadis ini menjadi dalil bahawa wajib untuk sentiasa menjaga syiar azan sama ada ketika bermusafir mahupun berada di kawasan tempat tinggal. (Rujuk Al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, 2/175)

Walaupun nampak ringan, namun ianya merupakan syiar yang tidak boleh ditinggalkan. Sehinggakan Nabi SAW menggalakkan umatnya untuk menjadi salah seorang yang melaungkan syiar yang mulia ini. Perkara ini dapat dilihat melalui hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah. Kata beliau bahawa Nabi SAW bersabda:

لَوْ يَعْلَمُ النَّاسُ مَا فِي النِّدَاءِ وَالصَّفِّ الْأَوَّلِ ثُمَّ لَمْ يَجِدُوا إِلَّا أَنْ يَسْتَهِمُوا عَلَيْهِ لَاسْتَهَمُوا وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي التَّهْجِيرِ لَاسْتَبَقُوا إِلَيْهِ وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي الْعَتَمَةِ وَالصُّبْحِ لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا
“Kalaulah manusia tahu (kelebihan) azan dan saf yang pertama, mereka tidak mendapatinya melainkan dengan undian nescaya mereka akan mengundi. Kalaulah mereka tahu kelebihan bersegera menunaikan solat, nescaya mereka akan segera menunaikannya. Jika mereka tahu kelebihan solat isyak dan subuh (secara berjemaah), maka mereka datang walaupun secara merangkak.” [Riwayat Al-Bukhari (615) & Muslim (1009)]

Ada beberapa syarat yang perlu dipenuhi untuk menjadikan azan yang dialungkan itu sah. Antara syarat-syarat tersebut ialah:

  • Islam. Iaitu muazzin mesti seorang Muslim.
  • Berakal.
  • Seorang yang mumayyiz.
  • Lelaki.
  • Menguatkan suara ketika azan.
  • Masuk waktu solat.
  • Muazzin tahu tentang waktu solat.
  • Berturutan (Muawalah) di antara kalimah azan.
  • Mengikut susunan kalimah azan (tertib).

Oleh itu mana-mana syarat yang tidak dipenuhi maka azan tersebut tidak sah.

Kembali kepada persoalan yang dikemukakan, jika seseorang terkentut atau terbatal wudhu’nya ketika melaungkan azan maka azannya tetap sah. Ini kerana bersuci daripada hadas bukan syarat sah azan. Seseorang yang melaungkan azan tanpa berwudhu’, azannya tetap sah namun perbuatan tersebut adalah perbuatan yang makruh. Ini berdasarkan hadis Nabi SAW:

إِنِّي كَرِهْتُ أَنْ أَذْكُرَ اللَّهَ إِلاَّ عَلَى طُهْرٍ
“Aku tidak suka menyebut nama Allah kecuali aku berada dalam keadaan yang bersih (suci daripada hadas).” [Riwayat Ibnu Hibban (806)]

Atas sebab itu, jika seseorang terkentut semasa melaungkan maka teruskan sahaja azan, ambil wudhu’ semula setelah selesai melaungkan azan. Namun, jika dia memberhentikan azan serta merta untuk mengambil wudhu’, dia mesti melaungkan azan daripada awal bukan menyambung kembali kalimah azan yang dia berhenti tadi.

Imam Al-Nawawi menukilkan perkataan Imam Al-Syafi’i di mana beliau menyebut jika seseorang memulakan azan dalam keadaan dia telah berwudhu’ kemudian terbatal wudhu’nya, dia hanya perlu teruskan azannya dan jangan berhentikan azan yang sedang dilaungkannya itu. Namun jika dia berhenti dan pergi mengambil wudhu’ kemudian kembali untuk melaungkan azan dia boleh menyambung kembali azannya akan tetapi lebih baik dia mula dari awal kalimah azan.

Imam Al-Nawawi kemudian menyambung lagi dengan menyebut bahawa pandangan ashab di dalam mazhab Syafi’i adalah perlu mula semula dari awal kalimah azan bukannya menyambung kembali kalimah yang di berhenti tadi supaya orang ramai tidak menganggap dia bermain-main dengan kalimah azan. (Rujuk Al-Majmu’ Syarh Al-Muhazzab, 3/98).

Begitu juga apabila dia berhenti untuk pergi mengambil wudhu’, tidak boleh untuk orang lain menyambung azannya.

Al-Khatib Al-Syarbini menyebut: “Disyaratkan di dalam azan agar ianya dilaungkan oleh seorang muazzin sahaja. Tidak boleh menyambung azan yang dilaungkan oleh orang lain kerana ianya dilaungkan oleh dua orang dan takut-takut akan menimbulkan kekeliruan.” (Rujuk Mughni Al-Muhtaj Ila Ma’rifah Ma’ani Alfaz Al-Minhaj, 1/136)

Kesimpulannya, jika saudara sedang melaungkan azan kemudian terkentut, azan yang dilaungkan tetap sah. Pergilah berwudhu’ setelah selesai melaungkan azan. Namun, jika saudara berhenti kemudian pergi untuk berwudhu’, laungkan azan bermula dari awal kalimah bukan menyambung semula kalimah ketika berhenti tadi. Begitu juga orang lain tidak dibenarkan untuk menyambung kalimah azan yang terhenti ketika saudara pergi mengambil wudhu’.

Semoga Allah memberikan kita kefahaman di dalam agama-Nya. Wallahu’alam.

+ Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media


Comments

Lagi dalam kategori Umum

Ke Atas