Connect with us

Oh! Media

Maxis Bersama Huawei Akan Mulakan Ujian Teknologi Generasi Kelima 5G Pertama Malaysia

Umum

Maxis Bersama Huawei Akan Mulakan Ujian Teknologi Generasi Kelima 5G Pertama Malaysia

Berikutan dengan pengumuman Kementeri Komunikasi dan Multimedia sebelum ini, kini Maxis Bhd dilihat akan bekerjasama dengan Huawei dalam membangunkan teknologi Generasi Kelima, 5G pertama di Malaysia yang akan dimulakan di Cyberjaya.

Jika percubaan ini berjaya, ia akan merekodkan kelajuan muat turun pada hampir tiga gigabaik sesaat dan menurut Ketua Pegawai Teknologi Maxis, Morten Bangsgaard, berkata ujian berkenaan yang akan dijalankan selama enam bulan di Cyberjaya akan menyediakan analisis lebih terperinci mengenai ciri 5G, termasuk penggunaan spektrum dalam ‘band’ yang lebih tinggi.

Untuk pengetahuan anda, Maxis juga sebelum ini menjadi antara syarikat yang pertama membawa masuk dan menguji teknologi Generas Keempat, 4G.

Maxis dan Huawei baru-baru ini melancarkan program percepatan 5G menerusi Memorandum Persefahaman di Barcelona, Sepanyol, yang mana kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam ujian 5G dengan sistem dan perkhidmatan akhir ke akhir.

Sumber: Berita Harian

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.


Oh Media Gaming atau lebih dikenali dengan panggilan OMG merupakan sebuah lagi produk Oh! Media yang ditubuhkan atas dasar minat kami dalam dunia permainan video dan demi menyahut seruan dalam memajukan Sukan Elektronik (e-Sport) di Malaysia.

Banyak yang disediakan OMG hanya untuk korang merasai sendiri pengalaman bermain permainan elektronik seperti Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox, Racing Simulator, NesClassic dan banyak lagi.

So, korang yang belum lagi sampai OMG tu boleh terus search Google Maps atau Waze “Oh Media Gaming” dan ikuti kami di Facebook Oh Media Gaming – OMG dan Instagram @ohmediagaming.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top