Connect with us

‘Likes’ Instagram Akan Disorok Mulai Hari Ini

Umum

‘Likes’ Instagram Akan Disorok Mulai Hari Ini

Instagram tak lama lagi nak tutup likes gais hahaha lepas ni instafamous mesti berbulu kan dah tak boleh nak bandingkan likes dengan instafamous yang lain. Tapi elok juga kalau instagram buat macam tu sebab nanti tak ada lah orang lain rasa insecure.

Tapi korang jangan risau. Malaysia belum kena lagi gais. Cuma ia akan terjadi dekat tujuh negara je iaitu Australia, Brazil, Ireland, Jepun, Itali, Kanada dan New Zealand. So, instafamous dah ready ke tak boleh tengok jumlah likes? Bukan instafamous je, artis pun sama.

Tapi korang jangan risau, sebenarnya kita je yang tak boleh tengok likes orang lain. Kalau kita upload gambar kita sendiri, hanya kita je yang boleh tengok jumlah likes tetapi orang lain tak boleh tengok jumlah likes kita.

Instagram buat macam ni sebab diaorang sebenarnya nak kita semua sebagai pengguna Instagram akan memberi lebih fokus untuk kandungan yang kita upload bukannya jumlah likes atau views kita. So korang janganlah marah diaorang ya?


“Apabila likes didedah kepada orang ramai, ia menjadi satu ketagihan. Orang melihat likes sebagai satu metrik kejayaan, mengusik mereka yang mendapat likes yang sedikit. Malah ada yang sanggup membeli likes untuk menarik perhatian pengguna lain.

“Jadi fungsi terbaharu ini akan mengubah cara pemikiran pengguna. Kami akan meluaskan lagi percubaan ini kepada beberapa lagi negara untuk melihat pengalaman mereka,” katanya.

Sebenarnya ada macam-macam respond daripada satu dunia yang diterima menerusi komen. Ada yang setuju dengan tindakan Instagram, ada yang tak. Dan ini adalah cubaan pertama yang telah dilakukan di Kanada pada Mei lalu. Apapun, sis sangat bersetuju dengan tindakan Instagram.

At the same time, Instagram ada juga memperkenalkan beberapa terms and conditions yang baru untuk mengelakkan cyberbully tau. Diaorang ni ada memperkenalkan juga ‘Restrict’ untuk pengguna Instagram yang control berinteraksi dengan pengguna yang lain menerusi akaun masing-masing serta diaorang juga ada mengumumkan bahawa pengguna yang tidak aktif akan menerima notifikasi dan berdepan dengan risiko.

+ Baca respon pembaca di Oh! Media.


Oh! Makan

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral. Juga memastikan laman media sosial untuk Oh! Media sentiasa berjalan dengan lancar.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

To Top