Connect with us

Oh! Media

Laksanakan Ibadah Aqiqah Anak Anda Secara Online Bagi Tahun 2018

Umum

Laksanakan Ibadah Aqiqah Anak Anda Secara Online Bagi Tahun 2018

Assalamualaikum kepada pembaca Oh! Media yang dihormati.

Telah lebih 4 tahun kami di Oh! Media bersama Muslim Qurban bertungkus-lumus dalam kerjasama agresif untuk menyempurnakan ibadah Aqiqah dan ibadah Korban untuk seluruh rakyat Malaysia dengan harga yang rendah dan paling mudah.

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan jayanya setakat ini dan kepuasan hati para peserta amatlah kami utamakan. Tidak hairanlah program ibadah ini menerima banyak sokongan dari orang ramai yang berterima kasih kerana telah banyak memudahkan urusan mereka dalam melaksanakan ibadah yang dituntut ini.

Berita baik pada tahun ini kami masih lagi dapat mengekalkan harga yang sama sejak 4 tahun yang lalu atas niat Lillahita’la bagi memudahkan dan meringankan urusan anda terutamanya dari sudut kewangan agar tidak merasa terbeban dalam melaksanakan ibadah ini.


Pendapat yang menyatakan, “Jika seseorang anak tidak diaqiqahi, maka ia tidak akan memberi syafaat kepada orang tuanya pada hari kiamat nanti”, ini adalah pendapat oleh Ibnu Qayyim. Oleh kerana itulah kepada-ibu bapa yang berhajat untuk melaksanakan ibadah Aqiqah untuk anak-anak mereka (pada harga mampu), kali ini sekali lagi pihak Muslim Qurban dan Oh! Media ingin menyediakan peluang tersebut kepada anda.


BERAPA HARGA YANG PERLU DIBAYAR?

HARGA UNTUK ANAK LELAKI:

2 ekor Kambing RM1,100 sahaja
ataupun;
2 bahagian Lembu – RM560 sahaja

HARGA UNTUK ANAK PEREMPUAN:

1 ekor Kambing – RM550 sahaja
ataupun;
1 bahagian Lembu – RM280 sahaja

* Pilihlah mana satu yang mengikut kemampuan dan tidak membebankan anda. Ini kerana ibadah bukanlah satu paksaan untuk kita.

HUBUNGI KAMI SEKARANG:

017 328 2595 (Call/WhatsApp) atau Klik di sini.

TARIKH IBADAH DILAKSANAKAN:

25 Mac – 05 April 2018

TEMPAT:

Di beberapa negara Islam dengan penduduk miskin & dhaif terutamanya di Bangladesh. Kami memilih negara ini kerana di sana terdapat majoriti umat Islam yang hidup dengan begitu dhaif dan mereka sentiasa mengalu-alukan sebarang bantuan dari negara luar.

Ianya juga demi membolehkan kami untuk mendapatkan harga Lembu & Kambing dengan kos yang rendah agar dapat menyediakan harga aqiqah atau korban yang terendah untuk anda dalam menyempurnakan ibadah ini.


PERSOALAN YANG BIASA DITERIMA

1. APAKAH BEZA QURBAN DAN AQIQAH?

Qurban hanya boleh dilakukan pada Hari Raya Haji dan 3 hari selepasnya. Ia adalah untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan memberi daging kepada orang miskin dan ahli keluarga serta sahabat handai. Aqiqah adalah ibadat yang dilakukan bagi anak yang baru lahir. Ia boleh dilakukan pada bila-bila masa sebelum anak itu baligh (cukup umur).

2. APAKAH HUKUM AQIQAH?

Hukum Aqiqah adalah Sunat Muakad iaitu sunat yang dituntut oleh Islam.

3. ADAKAH AQIQAH PERLU DILAKUKAN SETIAP TAHUN?

Tidak. Aqiqah hanya perlu dilakukan sekali sahaja seumur hidup.

4. APAKAH HARI TERBAIK UNUTUK LAKSANAKAN AQIQAH?

Aqiqah sepatutnya dilaksanakan pada hari ke-7 mengikut sunnah Rasulullah SAW ATAUPUN selagi anak belum baligh.

5. SEKIRANYA IBU BAPA TIDAK MAMPU ATAU TELAH MENINGGAL DUNIA?

Boleh laksanakan untuk diri sendiri dan sekiranya mereka sudah meninggal pun boleh laksanakan sendiri kerana Rasulullah sendiri mengaqiqahkan diri baginda selepas baginda diangkat menjadi Rasul. Hukum aqiqah adalah Sunat Muakkad iaitu sunat yang hampir kepada wajib (sangat dituntut). Tanggungjawab aqiqah dikenakan ke atas orang yang wajib memberi nafqah kepada anak yang diaqiqahkan seperti bapanya.

6. BAGAIMANA PROSES PENDAFTARAN AQIQAH INI DIJALANKAN?

Sesuai mengikut peredaran zaman, segala urusan kini dipermudahkan. Dari pendaftaran sehingga kepada akad akan dilakukan secara online/telefon. Segala bukti proses/perlaksanaan akan dihantarkan kepada anda melalui pos beserta dengan sijil penyertaan yang lengkap dengan nama peserta (anda sendiri atau anak anda).


HUBUNGI KAMI MELALUI WHATSAPP UNTUK MENDAFTAR

Bagi memudahkan urusan ini, kami membuka pendaftaran melalui Whatsapp agar lebih mudah anda untuk bertanya kepada kami sebarang persoalan dan juga untuk membuat pendaftaran untuk anak-anak anda.

Hubungi 017 328 2595 (WhatsApp/call) untuk turut sama sertai usaha murni ini. Klik di sini untuk WhatsApp.

Sijil dan gambar-gambar yang dihantarkan kepada para peserta (Program aqiqah 2017)

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top