Connect with us

Oh! Media

Kura-kura 187 Tahun Diiktiraf Sebagai Haiwan Darat Tertua Dunia

Umum

Kura-kura 187 Tahun Diiktiraf Sebagai Haiwan Darat Tertua Dunia

Guinness World Record kini telah mengiktiraf seekor kura-kura sebagai hidupan darat paling tua di dunia yang masih ada yang kini mencecah usia 187 tahun.

Kura-kura yang diberi nama Jonathan itu adalah sejenis Aldabran jantan yang dijumpai di Kepulauan Seuchelles di Lautan Hindi yang dilahirkan pada tahun 1832 dan telah di bawa ke Pulau St.Helena di Lautan Atlantik pada tahun 1882.

Gambar yang diambil pada tahun 1882 di Plantation St Helena sewaktu Jonathan baru tiba di kepulauan itu.

Jonathan juga telah hidup dalam dua perang dunia iaitu pada Revolusi Perancis dan tujuh pertukaran monarki Britain serta pelantikan 39 Presiden Amerika Syarikat.
Walaubagaimanapun, Jonathan sekarang telah buta disebabkan katarak dan kehilangan deria bau, namun masih mempunyai pendengaran yang baik dan berselera untuk makan.

Kura-kura tertua ini juga dipercayai hampir pupus berdasarkan hasil pemeriksaan ke atas cengkerangnya dan terdapat kira-kira 80 ekor kura-kura Aldabran di seluruh dunia, menurut Kumpulan Pakar Kura-kura dan Penyu Air Tawar dari Kesatuan Antarabangsa Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN).

+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Oh Media Gaming atau lebih dikenali dengan panggilan OMG merupakan sebuah lagi produk Oh! Media yang ditubuhkan atas dasar minat kami dalam dunia permainan video dan demi menyahut seruan dalam memajukan Sukan Elektronik (e-Sport) di Malaysia.

Banyak yang disediakan OMG hanya untuk korang merasai sendiri pengalaman bermain permainan elektronik seperti Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox, Racing Simulator, NesClassic dan banyak lagi.

So, korang yang belum lagi sampai OMG tu boleh terus search Google Maps atau Waze “Oh Media Gaming” dan ikuti kami di Facebook Oh Media Gaming – OMG dan Instagram @ohmediagaming.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top