Connect with us

Oh! Media

Kiamat Akan Berlaku Pada Hari Jumaat?

Umum

Kiamat Akan Berlaku Pada Hari Jumaat?

SOALAN:
Apakah terdapat hadith yang menyatakan bahawa benar Kiamat akan berlaku pada hari Jumaat?

ADVERTISEMENT

JAWAPAN:
Beriman dengan hari Kiamat adalah termasuk di dalam rukun-rukun Iman. Justeru, wajib ke atas kita untuk beriman dengannya. Akan tetapi, Allah SWT menyembunyikan saat atau waktu akan berlaku Kiamat sebagaimana yang disebutkan di dalam firman-Nya:

إِنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ أَكَادُ أُخْفِيهَا لِتُجْزَىٰ كُلُّ نَفْسٍ بِمَا تَسْعَىٰ
“Sesungguhnya hari Kiamat itu tetap akan datang (yang Aku sengaja sembunyikan masa datangnya) supaya tiap-tiap diri dibalas akan apa yang dia usahakan.” (Taha: 15)

Berdasarkan soalan di atas, di sana terdapat hadith yang sahih daripada Imam Muslim di dalam kitab sahihnya bahawa Nabi SAW pernah menyatakan bahawa Kiamat akan berlaku pada hari Jumaat. Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

خَيْرُ يَوْمٍ طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيهِ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ، وَفِيهِ أُخْرِجَ مِنْهَا، وَلَا تَقُومُ السَّاعَةُ إِلَّا فِي يَوْمِ الْجُمُعَةِ
“Sebaik-baik hari apabila terbitnya matahari ialah pada hari Jumaat. Padanya diciptakan Adam, padanya juga dimasukkan Adam ke dalam syurga dan padanya juga dikeluarkannya (Adam A.S) daripada syurga serta tidak akan berlaku Kiamat melainkan pada hari Jumaat.” [Riwayat Muslim (854)]

Dalam memahami hadith ini, para ulama’ berbeza pendapat berkaitan perkara-perara yang disebutkan ini merupakan kelebihan hari Jumaat atau sebaliknya. Hal ini ada disebutkan oleh Imam al-Nawawi ketika mensyarahkan hadith ini ketika menukilkan pandangan daripada al-Qadhi ‘Iyad bahawa secara zahirnya kelebihan-kelebihan yang disebutkan ini bukanlah kelebihan sebenarnya kerana keluarnya Adam A.S (dari syurga) dan berlaku Kiamat tidaklah dikira sebagai kelebihan. Bahkan, itu semua untuk menjelaskan akan berlakunya perkara-perkara yang besar agar manusia bersedia dengan amalan-amalan soleh untuk mendapatkan rahmat Allah dan terselamat daripada hukuman-Nya.

Tambahan pula, Abu Bakar bin al-I’zzi di dalam kitabnya ketika mensyarahkan hadith ini mengatakan bahawa kesemua yang disebutkan di dalam hadith ini adalah kelebihan. Datangnya hari Kiamat adalah untuk mempercepatkan balasan kepada para Nabi, siddiqin, auliya’ dan selain daripada mereka serta menzahirkan keistimewaan serta kemulian mereka. [Lihat: al-Minhaj Syarah Sahih Muslim, 6/142]

Penutup

Kesimpulannya, hadith yang menyatakan bahawa hari Kiamat akan berlaku pada hari Jumaat adalah hadith yang sahih riwayat Imam Muslim. Di samping itu juga, kita perlu sentiasa bersedia untuk bertemu dengan hari Kiamat yang akan datang pada bila-bila masa sahaja dengan mempersiapkan sebanyak yang mungkin daripada amalan soleh. Akhirnya, semoga Allah SWT menggolongkan kita dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang berjaya di hari akhirat kelak serta memasukkan kita ke dalam syurga. Amin.

Wallahua’lam.

Oleh: Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas