Connect with us

Oh! Media

Kerajaan Malaysia Akan Kaji Penggunaan Ganja Dalam Perubatan Dan Menjadi Negara Pertama Asia Mempertimbangkannya

Umum

Kerajaan Malaysia Akan Kaji Penggunaan Ganja Dalam Perubatan Dan Menjadi Negara Pertama Asia Mempertimbangkannya

Kerajaan Malaysia sedang mempertimbangkan untuk menghalalkan penggunaan ganja dalam perubtan. Keputusan ini diambil apabila seorang lelaki berusia 29 tahun dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam kerana memiliki 3.1 liter minyak ganja, 270 gram ganja mampat dan 1.4kg bahan mengandungi tetrahydrocan nabinol (THC).

ADVERTISEMENT
Walaupun begitu, lelaki ini mempunyai sebab yang berkata, simpanan ganja ini bertujuan untuk rawatan alternatif yang diusahakannya sendiri di mana ia telah merawat 800 pesakit dengan menggunakan bahan berkenaan.
Orang ramai juga beranggapan ianya merupakan satu hukuman yang tidak adil kepada sesorang yang telah menggunakan ganja untuk tujuan yang baik untuk memulihkan penyakit.

Sehubungan itu, menurut laporan oleh Bloomberg, kerajaan Malaysia sedang berkira-kira untuk menghalalkan ganja untuk kegunaan perubatan dan menjadi negara Asia pertama yang berbuat demikian.

“Ianya akan memerlukan sokongan. Pandangan peribadi saya jika ianya ada nilai perubatan, ianya perlu menjadi barangan kawalan dan boleh digunakan oleh Kementerian Kesihatan sebagai ubatan preskripsi,” kata Xavier.

Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad berkata kerajaan perlu menyemak semula undang-undang yang berkaitan ganja dalam perubatan.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas