Connect with us

Oh! Media

Kematian: Suatu Ujian dan Perpindahan Alam

Umum

Kematian: Suatu Ujian dan Perpindahan Alam

Soalan:
Benarkah kematian satu ujian dan juga satu perpindahan?

Jawapan
Menjawab persoalan di atas, firman Allah SWT:

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا
Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya. (Surah al-Mulk: 2)

Cendekiawan Muslim, Mustafa al-Kik dalam bukunya Baina ‘Alamain: ‘Alam al-Madah wa ‘Alam al-Ruh berkata bahawa kematian yang dialami oleh manusia – sama ada kematian secara mendadak seperti serangan jantung, kemalangan dan sebagainya, atau kematian biasa yang terjadi melalui proses penuaan secara perlahan-lahan – Yang mati mengejut mahupun yang mati biasa itu, kesemuanya mengalami apa yang dinamakan sakarat al-maut, yakni hilangnya kesedaran yang diikuti oleh perpisahan ruh daripada jasad.

Kematian dalam Islam bukanlah kemusnahan untuk selama-lamanya seperti yang dipercayai oleh orang-orang yang sesat dan jahil. Kematian adalah perpindahan dari satu tempat ke tempat lain, dari satu peringkat ke peringkat lain, dan dari satu persinggahan ke persinggahan seterusnya.

Kata Umar bin Abdul Aziz Rahimahullah:

إِنَّمَا خُلِقْتُمْ لِلأَبَدِ ، وَلَكِنَّكُمْ تُنْقَلُونَ مِنْ دَارٍ إِلَى دَارٍ
“Kamu semua dicipta untuk kehidupan yang lebih abadi. Kamu sebenarnya berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain.” (Lihat Hilyah al-Auliya’, 5/287)

Abu al-ʿAtahiyyah, seorang penyair terkenal berkata:

وَما الموْتُ إلاّ رِحْلَة ٌ، غَيرَ أنّهَا
مِنَ المنْزِلِ الفَاني إلى المنزِلِ الباَقي
Bukanlah kematian itu kecuali adalah sebuah perjalanan
Dari tempat musnah ke tempat yang abadi selama-lamanya.

Mayat yang berada di dalam kuburnya hidup secara alam Barzakh. Menerima nikmat ataupun merasai seksaan sebagai permulaan kepada kehidupan akhirat yang abadi. Sama ada seseorang itu diberi balasan baik, ataupun dikenakan seksaan. (Lihat Fatawa Mu’asirah, 1/273)

Justeru, marilah sama-sama kita menginsafi bahawa hakikat kematian pasti ditempuh oleh semua yang hidup. Namun yang terlebih penting, hendaklah kita berdoa kepada Allah agar dimatikan dalam husnul khatimah dan kita mengisi kehidupan di dunia dengan acara ibadat secara berterusan. Amin.

+ Mufti Wilayah Persekutuan

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top